Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Първи парад на ретро автомобили в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 15:21 / 20.04.2015Коментари (0)1059
©
Първи парад на ретро автомобили събира в Русе едни от най-атрактивните возила в България и Румъния на 25 април 2015 г. Събитието е под патронажа на кмета на Община Русе Пламен Стоилов и се организира от Общинска фондация "Русе - град на свободния дух". Това стана ясно на пресконференция днес, на която присъстваха кметът на Русе Стоилов, директорът на дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова, изпълнителният директор на Общинска фондация "Русе-град на свободния дух" г-жа Елена Минкова и представителят на русенските участници в събитието Ангел Калчев. 
 
Генерален спонсор на проявата е "Монтюпе" ЕООД. Парадът се реализира и с финансовата подкрепа на фирмите "Автосервиз АБ Карс", "Ауто Хит" ООД, "Нетуоркс България" ООД и Рекламна къща "Братя Пасеви" ООД. 
 
Програмата предвижда преди обед, между 11 и 12 часа, ретро автомобилите да дефилират по централните улици на Русе. След това те ще се установят на Общинския паркинг до сградата на НАП в града, където от 13 часа ще започне специално шоу с много изненади за участниците и публиката. Любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли. 

Предвиден е конкурс с награди в няколко категории: 

• "Най-стар автомобил";
• "Най-елегантен автомобил";
• "Най-добре реставриран автомобил";
• "Най-добре тунингован автомобил";
• "Най-автентичен автомобил" . 

Победителите ще бъдат определени от експертно жури.

Специални награди ще бъдат връчени от кмета на Русе Пламен Стоилов, от екипа на Общинска фондация "Русе-град на свободния дух" и от генералния спонсор на събитието - фирма "Монтюпе". Награда ще получи и автомобилът, който грабне сърцето на публиката.
За доброто настроение на участниците и гостите ще се погрижат сестрите Даниела и Юлия от поп дует "Мания", добили популярност с хитовете 

"Не искам, не мога", "Не е истина" и "Светът е за двама", русенската рок група "Олд Гънс", актьорите от Театър-школа "Артистисимо" и танцьорите от Клуба по спортни танци "Настроение". 

В Първия парад на ретро автомобили Русе 2015 година до момента са заявили участие 37 возила от Русе, Варна, Бургас, София, Пловдив, Павликени, Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград, Дулово, Силистра и от Румъния. До 22 април, когато изтича крайният срок на регистрацията, се очаква броят на колите да достигне поне 40. 

Автомобилите, които ще могат да се видят на парада са от почти всички по-известни западни марки - Мерцедес, Опел, БМВ, Рено, Кадилак, Студебейкър, Буик Ривера, Фолксваген. 

В проявата ще се включат и атрактивни возила от времето на социализма като ВАЗ, Москвич, Трабант, Вартбург и др. 
 
Според утвърдените правила на Международната федерация за старинни автомобили, в подобен тип прояви могат да участват самоходни коли от всички видове на повече от 20 години. 
 
До момента регистрираните в Първия парад на ретро автомобили в дунавския град возила са създадени в периода между 1928-1990 година.

Специално за проявата на 25 април в Русе фирма "Мото Пфое България" ще докара от музея си уникален Форд от 1930 година. Той е подарък от собственика на компанията, Карл Хайнц Пфое и е реставриран от специалисти през 1998 г. 

Парадът на ретро автомобили в Русе е първото по рода си събитие в града. Целта на русенския парад е да привлече и обедини все повече колекционери и реставратори на стари возила от страната и чужбина и да насочи интереса на обществото към съхраняване на автомобилното и мотоциклетното наследство, заяви по време на пресконференцията Пламен Стоилов. По думите му идеята е проявата да намери трайно място в ежегодния национален календар на ретро парадите и през следващите години. 

Кметът отбеляза, че Русе носи славата си на "град новатор" и по отношение на автомобилите. В града край Дунава е поставено началото на автомобилната търговия в България. През 1906 г. известната търговска къща "М. Вебер" от Русе, чийто основен предмет на дейност до този момент е продажбата на велосипеди, става първото у нас автомобилно търговско представителство, което официално започва да се занимава с внос на автомобили и още същата година успява да продаде на частни клиенти два леки автомобила. 

Следвайки примера на реномираните търговски къщи, "М. Вебер" демонстрира превъзходството на предлаганите от нея автомобили, чрез изтощителни рекламни маратони по различни маршрути в България и извън нейните граници.

По повод предстоящото събитие Община Русе и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух" отправят молба към жителите на града временно да преустановят паркирането на автомобилите си в Общинския паркинг до сградата на НАП от 7:00 ч. до 17:30 часа на 25 април 2015 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лоша инфраструктура в Русе
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: