Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
РУ откри изложбата "Уют за душата", посветена на Деня на християнското семейство
Автор: Екип Ruse24.bg 14:45 / 21.11.2023Коментари (0)579
Днес, 21 ноември, в Централното фоайе на Ректората на Русенския университет беше открита изложбата “Уют за душата", посветена на Деня на християнското семейство. Експозицията показва художествени творби на бивши и настоящи възпитаници и преподаватели от семейството на русенската Алма матер. Новината съобщиха от Русенския университет "Ангел Кънчев".

Ректорът академик Христо Белоев поздрави гостите по повод празника и изрази увереността си, че в следващите представяния ще се включат и други майстори на перото от семейството на русенската Алма матер. На откриването присъстваха проф. Пламен Кангалов, заместник-ректор по учебната работа, и доц. Десислава Атанасова, заместник-ректор по интернационализация и комуникационна политика.

Инициативата за събитието е на доц. Мира Душкова, ръководител катедра "Български език, литература, история и изкуство“, и засл. доц. Живодар Душков. Те благодариха на всички автори, които се отзоваха и предоставиха екземпляри от своите съчинения. Споделиха желание и идеи за бъдещи инициативи и нови заглавия, които да бъдат добавени към колекцията.

Проф. Юлиана Попова поздрави академичната общност за днешния празник с есето  "Академично селфи“, с което изрази своите искрени вълнения, прекрасни мисли и топли чувства към академичното семейство на Русенския университет.

От името на творците към гостите се обърнаха проф. Ангел Смрикаров, автор на поезия, и Румен Пеев, писател на романи на български и на английски език.

Изложбата включва 88 авторски произведения. Те са разпределени в 4 категории: 42 от заглавията са поетични изповеди,  25 книги са в жанра проза, 11 на брой са сатиричните  творби и 10 са мемоарните издания. Литературните "деца“ на авторите са както на български, така и на английски език. Написани са в периода между 1962 и 2023 г.

Картините, които засилиха празничното настроение, са също авторски -  Диана Георгиева – Di Light, служител в Русенския университет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: