Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
РЗИ-Русе: 17-18% от децата са с наднормено тегло, а близо 10 на сто имат проблеми с костно-мускулната система
Автор: Екип Ruse24.bg 12:50 / 30.06.2022Коментари (0)505
©
Продължава тревожната тенденция да расте броят на учениците със затлъстяване, гръбначни изкривявания и заболявания на очите. Анализът на Регионалната здравна инспекция в Русе показва, че 17 - 18% от децата са с наднормено тегло, а близо 10 на сто имат проблеми с костно-мускулната система, което води и до други здравословни проблеми.

При децата до 7 години статистиката показва, че водещи са заболяванията на дихателната система. В тази възраст е значителен и броят на децата, които имат излишни килограми. С порастването обаче към тях се прибавят и нови заболявания, като гръбначните изкривявания, които сериозно се разпространяват в ученическа възраст.

В същото време по-малко от 1% от децата и младежите с проблеми в костната или мускулната система ходят на лечебна гимнастика. Специалистите отчитат, че тази тенденция особено се е задълбочила през последните няколко години с навлизането на дигиталните технологии и дистанционното обучение заради ковид пандемията.

"Това се дължи на начина ни на живот в днешно време. Работа с компютър, дълго време стоене седнал в едно положение, което води неминуемо до промяна на функционирането на окото и до гръбначни изкривявания. Именно тук е важният момент, който всеки трябва да научи, че след дълго време стоене на едно място е хубаво да се раздвижи, да спортува", заяви Таня Тончева, младши експерт в дирекция "Обществено здраве" в РЗИ-Русе.

Според статистиката България е на едно от последните места по брой на хората, които членуват в спортни клубове и спортуват ежедневно.

"В България физическата активност е едно от нещата, които се неглижира изключително много", допълни Таня Тончева.

Не по-малко внимание трябва да се отделя и на здравословното хранене, казват специалистите, за което отговорност носят родителите. И, ако в детските градини и училищата са забранени пържените храни и газираните напитки, то извън тях разнообразието от вредни изкушения е голямо.

Лекарите казват, че са важни профилактичните прегледи, за да се диагностицират отрано заболяванията. Прегледът при очен лекар трябва да се направи още на 6-ия месец на бебето, преди проблемите да се задълбочат. Защото нарушеното зрение е третото по разпространение заболяване сред децата и учениците.

Михаил е на 2 години и това е вече четвъртото му посещение при очен лекар.

"Смятам, че е много важно и се радвам, че не сме пропуснали първите 6 месеца, защото не сме забелязали някаква разлика в поведението на детето. Тоест ние, ако не бяхме дошли на първите 6 месеца, много ценно време щяхме да изпуснем и този проблем щеше да се задълбочи", коментира Мирена Стефанова.

"Най-честите проблеми, които имат, са рефракционни аномалии – това са добре познатите късогледство, далекогледство и астигматизъм. Профилактиката е възможно най-малко използване на дигитални устройства. Тоест работата да не е на телефон, а на по-голям монитор. Друго е да работят 20 минути и да имат поне 5 минути почивка, свързано с гледане в далечина, за да могат очите да се отпускат и по този начин да им дадем почивка. Често използване на изкуствени сълзи", каза още д-р Наталия Главанова, офталмолог.

Здравословното хранене и физическата активност са изключително важни за баланса на чувствата и емоциите, казват специалистите. Защото при възрастните вече широко се разпространява стресът, който от своя страна води до отключване на други заболявания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: