Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Рисунки на ученици от България и Република Северна Македония представиха в галерия в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:51 / 09.05.2024Коментари (0)1111
©
65 рисунки на ученици от България и Република Северна Македония са изложени в Художествената галерия в Русе /РХГ/ на ул. "Борисова“ 39. Поводът е провеждането на третото издание на националния конкурс с международно участие "Аз, ти, той – ние сме Европа“, съобщи галерията.

Тази година в инициативата са участвали над 400 произведения на деца и младежи от цялата страна и чужбина, като 50 от тях спечелиха награди. Събитието се е превърнало в традиционна ежегодна инициатива и се организира от Международно дружество "Елиас Канети“, Гьоте-институт, Европа Директно – Русе и Художествената галерия в града с подкрепата на Община Русе. Сред гостите на събитието, дошли да се запознаят с направеното от младите таланти, бяха областният управител Драгомир Драганов и кметът Пенчо Милков. "Развивайте творческите си възможности, развихрете въображението си и търсете винаги възможност да се срещате със своите връстници от Европа.

Почувствайте Европа, опознайте я, пътувайте и преоткривайте гордостта, че сме част от това общество“, каза Драганов в обръщението си към участниците в конкурса. Според него реализирането на подобни инициативи е изключително важно за възпитаване на подрастващите в европейски ценности.

"Събитие като днешното стимулира децата да откриват колко е важно да сме част от Европа, една демократична общност, която е гарант за мира и благоденствието“, допълни Драганов, като сподели, че всички ние трябва да имаме възможността да живеем в мирна и щастлива Европа. Областният управител посочи още, че войната, която се води в момента в Украйна е неприемлива.

Той с помощта на експерти от РХГ избра да награди рисунката на 10-годишната Дебора Георгиева от град Бяла, която е ученичка в Начално училище "П. Р. Славейков“. До дни тя ще получи грамота и предметна награда от Драганов. Не на последно място областният управител изказа благодарност на ръководството на Община Русе за сериозната подкрепа на инициативата.

От своя страна кметът на Община Русе Пенчо Милков сподели, че Денят на Европа трябва да бъде запомнен като ден на братство и сътрудничество. По неговите думи днешният ден е празничен, защото той внася мира в Европа, който в крайна сметка се съхранява от съюза на европейския държави. Кметът Милков изрази надежда, че за участниците инициативата няма да е единствено конкурс за рисунка, а в тяхното сърце ще остане, че между децата и хората от всички държави трябва да се установи мир и тон на сътрудничество.

Директорът на РХГ Елена Великова благодари на всички участници и обеща в скоро време да се направи биенале на детската рисунка. Председателят на международно дружество "Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова постави акцент на ролята на гражданското общество и това как то може да работи чудесно с местната и държавната власт. Ценностите и корените на ЕС са в европейската идея за свобода. Ето защо създаването на условия, необходими за оформянето на по-нататъшното усъвършенстване на Европа, също е част от самооценката на политическото образование“, каза тя и подчерта значението на задълбочените познания за ЕС и неговите институции. "Именно това е нашето бъдеще, за което точно след 1 месец ще гласуваме“, заяви още проф. Ангелова. Тя припомни и редица исторически факти за създаването на ЕС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Брутално убийство в Силистра 
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: