Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе излиза на протест срещу обгазяването на града
Автор: Екип Ruse24.bg 13:50 / 10.10.2016Коментари (4)3194
©
Граждани на Русе излизат на протест тази вечер от 18:00 часа пред сградата на Общината срещу обгазяването на града. Хората настояват френският завод за автомобилни части "Монтюпе" да спре да изпуска вредни емисии във въздуха. От регионалната екоинспекция са категорични, че именно заводът е причинител на замърсяването на въздуха.

Компанията отнесе глоба от половин милион лева заради обгазяване на Русе през септември. Това е поредната, но и най-висока глоба на завода. Тя обаче не дава резултат, защото снощи отново е получен пореден сигнал за замърсяване.

Установено е, че коктейлът от вредни газове се изпуска чрез вентилационни клапи, а не през пречиствателната система. Затова според протестиращите димът се издигал на височина 20-30 метра, а вятърът го разнасял над целия град.

Една от недоволните жителки - Владислава Гарвалова, каза, че градът се обгазява вече пета година. Хората се оплакват, че усещат остра миризма на бакелит, която наподобява миризма на кабели и изгоряла пластмаса. По думите им в завода има десет леярни, които работят без пречистватели. Гражданите очакват отговор от институциите и искат да знаят дали са жертви на корпоративни интереси.

Друга жителка на Русе, Андриана Николова, поясни пред bTV, че им се налага постоянно да душат, да живеят цяло лято на затворени прозорци, а децата им не могат да играят навън. Жената поиска властите чрез законови мерки да стопират това производство и всички да живеят в нормален град.

В измерванията са установени Формалдехиди Вифеноли - съставната част на бакелита, и Диметил Амин, който е измерен 96 пъти над нормата с газов анализатор.

Спасимир Димитров, представител на общината, съобщи, че е имало насрочени срещи на кмета със специализираните институции с цел да се насочат усилията на хората, които могат да констатират.

Той допълни, че се проверява не само фирмата, която се визира, но и всички потенциални замърсители.

Ако нарушенията продължат, кметът ще бъде безкомпромисен от гледна точка на това, което трябва да се предприеме, за да спре замърсяването, каза още представителят на общината.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Velizar Denev 1
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: