Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбеляза 115 години от обявяването на Независимостта на България
Автор: Екип Ruse24.bg 15:36 / 22.09.2023Коментари (0)404
© Областна администрация - Русе
С тържество пред паметника на Свободата в Русе бяха отбелязани 115 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията бе организирана от организирана от Община Русе, а на нея присъства и областният управител Данаил Ковачев.

"22 септември 1908 година е сред най-красноречивите символи на възстановената българска държавност, на истинския просперитет и стремежа на народа ни към единение и избягване на всякакъв вид чуждо вмешателство в политиката ни. Тази дата е доказателство за отговорното поведение и умелите решения на достойните обществени лидери, на онези, които поставят родината над личния си интерес. “, каза Ковачев в обръщението си към русенци.

"Нека не забравяме, че независимостта означава свобода в делата, но и способност да носим собствена отговорност за постъпките си. Затова днес е редно да преоткрием и преосмислим същността и силата на тази дума. Свикнали сме да я изговаряме ежедневно, но сякаш невинаги осъзнаваме какво означава точно тя. Трябва да се запитаме дали наистина всеки от нас може да каже, че се чувства реално независим и какво означава днес това?“, допълни още той.

Ковачев заяви, че русенци притежават гордостта и имат смелостта да бъдат независими в решенията и постъпките си, създавайки сами своето бъдеще. "Дано мъдрите уроци на миналото ни водят по пътя на развитието и европейската перспектива“, заяви областният управител.

Слова бяха произнесени също от кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. В чест на празника началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев прие почетния караул. В събитието участваха и представители на Военно формирование 42520 – Щръклево. Духовият оркестър начело с Димчо Рубчев изпълни множество празнични маршове. Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Присъстващите на тържеството чуха текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Водещ на събитието беше актьорът от Драматичния театър "Сава Огнянов“ Венцислав Петков. Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум заедно със свещеници от епархията отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Деня на Независимостта на България. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Припомняме, че именно в Русе е взето решението за този исторически акт, който заявява по нов начин страната ни на европейската карта, отхвърляйки политическата и финансова зависимост от Османската империя.

Още по темата: общо новини по темата: 28
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
22.09.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: