Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбеляза 81-годишината от спасяването на българските евреи
Автор: Екип Ruse24.bg 14:02 / 10.03.2024Коментари (0)2072
©
Регионалната организация на евреите "Шалом" в Русе с председател Панайот Тотев отбеляза 81 години от спасяването на българските евреи с кратка церемония по полагане на цветя на паметната плоча, посветена на русенското гражданство, оказало помощ и допринесло за предотвратяване на депортацията на хиляди евреи, съобщиха от Общината.

На събитието присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков, заместник областният управител Георги Георгиев, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, зам.-председателят на местната организация на "Шалом“ Стела Дионисиева, членове на организацията и признателни русенци.

"Най-важните уроци, които днес си припомняме е, че винаги трябва да постъпваме съобразно човешките принципи и да не загубваме достойнството си. Наша отговорност е да помним и да предаваме истината за събитията до младите поколения“, отбеляза Пенчо Милков.

България е една от малкото европейски страни, която успява да спаси от депортиране евреите, живеещи по нашите земи.  На 10 март 1943 година Българската православна църква, в лицето на софийския митрополит Стефан и пловдивския митрополит Кирил предотвратяват депортацията на стотици евреи от Пловдив. В същото време заместник-председателят на Народното събрание Димитър Пешев и 43–ма народни представители разкриват тайната спогодба между България и Третия райх за депортиране на десетки хиляди евреи и осуетяват плановете на нацистка Германия. 

Голяма заслуга за този акт имат и четирима българи от Кюстендил – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. В Израел те са признати от мемориала Яд Вашем като "Праведници на света“ – почетно звание, което се дава на хора с нееврейски произход, рискували живота си при спасяването на евреи по времето на Холокоста.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лоша инфраструктура в Русе
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: