Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбеляза Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Автор: Екип Ruse24.bg 13:11 / 02.06.2023Коментари (0)748
С военни почести и духов оркестър в Русе бе отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение бе строен почетен караул от гарнизона в града. Церемонията бе организирана от Община Русе. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Сред гостите на събитието бяха областният управител Анатоли Станев и неговият заместник Детелина Ачева. "Днес притихваме пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на родината, не защото ритуалът ни задължава. Правим го заради отговорността пред историята и същевременно бъдещето на страната. Тази тишина не е символ на безмълвие, а напротив тя пробужда съвестта и ни учи, че трябва да бъдем последователни и решителни в действията си, а не както често се случва безразличието да взема превес в ежедневието ни“, каза в обръщението си към русенци Станев.

"Втори юни е ден, в който се вглеждаме в себе си и преоткриваме значението на патриотизма, осъзнавайки, че не трябва да губим връзка с миналото си, както и да допускаме да бъдем разсейвани от незначителни и безсмислени теми, които само ни разделят и противопоставят. Истинската почит пред героите се изразява във волята и смелостта да отстояваме и днес националните си интереси, а това може да стане единствено, ако носим поне част от духа на Ботев в себе си. Да се гордеем с миналото си не е достатъчно, трябва да помислим за това, което ще оставим като послание и поведение на тези след нас. За съжаление обаче все по-често виждаме една компрометирана ценностна система, в която границата между това да отстояваш идеали и да прекрачваш такива става все по-размита. За да излезем от обърканите времена, в които живеем, трябва да запазим достойнството си и да поемем отговорност за делата си. Всичко, което правим днес всъщност определя бъдещето утре. Нека не забравяме, че родолюбие е да съумеем да поставим другите над себе си“, сподели още Станев.

Според него това е урок, който трябва да бъде осъзнат от политиците на днешното време, за да не бъдат опозорявани идеалите, в които са вярвали и за които са дали живота си тези, които почитаме днес. "Важно е да стане ясно, че никой няма право да си играе със съдбата на народа, злоупотребявайки с властта. Да си начело на държавата не е просто позиция, а кауза, за която трябва да си готов да се бориш и да отстояваш“, допълни още областният управител.

Водещ на събитието бе Любомир Кънев. По традиция церемонията започна с приемане на почетния караул от началника на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Присъстващите имаха възможност да чуят стихотворението "Зов“ на Матей Шопкин, а точно в 12.00 часа цялата страна бе огласена от вой на сирени. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от митрополията. В церемонията участваха още деца от 13 младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, както и Общинският духов оркестър. Слова произнесоха също кметът на Община Русе Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от институции, политически партии и граждани. Водещият припомни и думи на поета Георги Джагаров, който пише за Ботев "Христо Ботев няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни… Но гроб няма… Не в земята нашият народ положи своя Велик син, а в душата си!“.

На церемонията присъстваха още общински съветници, заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, заместник-ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев“ проф. д-р Пламен Даскалов, както и редица представители на местната и държавна власт.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: