Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбелязва 140 години от създаването на Военноморските сили в България
Автор: Екип Ruse24.bg 08:46 / 06.08.2019Коментари (0)556
©
На 5 август 1879 г. в 12 часа на четирите военни руски кораба "Опит“, "Взрив“, "Пордим“ и "Горний Студен“ се издигат български знамена и е изсвирен маршът "Шуми Марица“ и така се ражда българския Военноморски флот. Тези кораби са представлявали Морската част на Дунавската флотилия, чието седалище е било в Русе. По традиция втория неделен ден на август се отбелязва като Празник на Военноморските сили. По този повод днес Русе е домакин на тържества за светлата годишнина с участието на контраадмирал Кирил Михайлов и други висши офицери от флота.

По този повод днес Русе е домакин на тържества за светлата годишнина с участието на контраадмирал Кирил Михайлов и други висши офицери от флота. 

На пресконференция контраадмирал Кирил Михайлов запозна присъстващите с последните успехи на военните ни моряци. Той каза, че честванията започват: "от град Русе - люлката на българското военно морячество“. Висшият военен акцентира върху успешното изпълнение на планираните задачи пред флота. "През месец май за първи път от началото на века се проведе учение на река Дунав. Тренировките по съвместните действия на Военноморските сили на България и "Гранична полиция“ – Русе за предотвратяване на незаконен трафик на оръжие и хора подобри взаимодействието между институциите и показа желанието на военния флот да се върне на река Дунав, като това ще продължи и в бъдеще“, заяви Михайлов.

"През юли Военноморските сили на страната проведоха националното военноморско учение "Бриз 2019“ отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. Нашите ВМС участваха с 18 бойни и спомагателни кораби и катери 2 вертолета и с 900 души личен състав. Общо в учението участваха 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от ВМС на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства о 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Оценката за учението е много висока.

През годината минен ловец "Цибър“ участва във втората постоянна група противоминни кораби на НАТО, фрегата "Дръзки“ и корвета "Бодри“ в румънското противоподводно учение Sea Shield, корвета "Бодри“ в украинско-американското учение Sea Breeze, а фрегата "Дръзки“ във втората постоянна група кораби на НАТО. Наши щабни офицери са в органите за подготовка и  управление на други учения, операции и мисии на Алианса и Европейския съюз.

До момента ВМС организираха и проведоха общо 39 тактически учения на единичния кораб, 29 тактически учения на бреговите формирования, 4 на корабни дивизиони, 2 на отряд кораби, 1 тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби, национално военноморско учение с международно участие "Бриз 2019“, 12 международни учения, като 4 от тях от типа Passex. През септември ще се проведе тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

През октомври и ноември базов миночистач "Шквал“  ще бъде в състава на Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО, а октомври и ноември фрегата "Дръзки“ ще участва в операцията по морска сигурност на НАТО Sea Guardian в Средиземно море“, заключи контраадмиралът. Заместник кметът по комунални дейности Наталия Кръстева награди офицер, старшина и старши матрос с плакет "Русе“ и грамоти. Контраадмирал Кирил Михайлов получи от местната власт икона на Свети Николай Чудотворец. Ръководството на флота също награди Община Русе. По-късно Представителният духов оркестър на ВМС изнесе концерт, последван от шествие и ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка. Празничната вече завърши с илюминации на площад "Свобода“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: