Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбелязва 151 години от гибелта на Левски по вълнуващ начин, ето кога
Автор: Велизара Ангелова 15:16 / 13.02.2024Коментари (0)1329
© ОА-Русе
Община Русе и Областна администрация-Русе организират съвместна церемония, посветена на 151-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, както вече споменахме от Ruse24.bg.

Събитието ще се проведе на 18 февруари /неделя/ от 11.30 часа пред паметника на националния герой в Парка на възрожденците. По традиция в неделното събитие ще участва Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Слова ще бъдат произнесени от кмета Пенчо Милков и областния управител Данаил Ковачев, съобщиха от ОА-Русе.

Началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев ще приеме почетен караул от гарнизонна и представителен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом.

Предвижда се пред Паметника да бъде строен и почетен караул от Национално дружество "Традиция" – Регионален клон "Ангел Кънчев". Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков, а 17-годишният Максим Атанасов от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия ще изпълни "Обесването на Васил Левски".

Припомняме, че през 2022 г. той бе сред победителите в конкурса "За да я има България", организиран от Общинския младежки дом в Русе. Веднага след това ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия. По време на събитието ще се състои и рецитал на една от любимите на Дякона песни "Все за тебе мисля, мамо", която според някои изследователи е негова авторска. В края на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя.

Това е третата по рода си подобна инициатива. За първи път такова събитие се проведе през 2022 г., като то бе организирано по предложение на тогавашния областен управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

Паметникът на Левски бе официално открит в Русе на 11-и септември 2020 година. Повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането му. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Негово председател бе Искрен Веселинов.

Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола на свободата бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова.

Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и изпълнителния директор на "Авко“ Владимир Колев.

Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на следния имейл pr@mayor-ruse.bg, а при необходимост от допълнителна информация, касаеща протоколни въпроси може да пишете на e-mail: governor.pr@gmail.com.

Миналата година историкът д-р Веселина Антонова представи и множество интересни и непознати факти относно връзката на Левски с Русе. Сред тях е и това, че Апостолът на свободата е бил около 10 пъти в града, а информацията за това е получена от документи на Русенската възрожденска община, съхранявани единствено в Държавния архив в Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Стрелба по Роберт Фицо
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: