Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе с нова премиера
Автор: Екип Ruse24.bg 18:26 / 17.04.2024Коментари (0)793
©
Най-новата премиера на ДТ "Сава Огнянов“ "Куцльото от забутания остров“ от Мартин Макдона ще има премиера тази неделя, 21 април, от 19:00 часа на Голяма сцена в театъра.

Режисьор е проф. Пламен Марков, който сподели, че първият му досег с пиесите на Мартин Макдона започва от 1996 – 1997 година, когато е бил на специализация във Великобритания. "Тогава беше абсолютно непознат драматург, а в момента от "New York Times“ твърдят, че той е "първия велик драматург на 21 век“. Човекът е извървял много сериозен път в своето развитие, а всички ние в осмислянето на този странен ирландец.“

Сценограф е Светослав Кокалов, костюмите са на Петя Стойкова, композитор е Пламен Мирчев – Мирона, а видеото на Димитър Сарджев. Главната роля е поверена на Тодор Лазаров, участват още Мая Новоселска /гост/, Цанка Цанева /гост/, Петя Венелинова, Любомир Кънев, Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Ивана Керанова, Кадри Хабил, Косьо Станев.

Историята е свързана с една прочута случка в ирландския културен живот. На едни много далечни западни скалисти острови режисьорът Роберт Флаерти решава през 1934 година да снима филм. Този филм става емблематичен – "Човекът от Аран“. Мартин Макдона взема тази прочута история и добавя към нея нов сюжет -  как един куцащ младеж има желание също да участва във филма.

"Пиесата съм я превел сам от ирландски и смятам, че този превод е по-адекватен към света на този автор. Надявам се, че много от вас са гледали неговите прочути филми "Три билборда извън града“ и "Баншите от Инишерин“ и ще разберат какво се случва. Оказва се, че манталитетът на ирландците е като нашия и мисля, че това е връзката да бъде възприета у нас,“ разказва режисьорът Пламен Марков.

Изпълнителят на главната роля Тодор Лазаров споделя "Когато погледнем един човек по-дълбоко и тогава разбираме какъв е – не винаги "първият прочит“ е верен“. За Ивана Керанова две са водещите теми в пиесата "Едната е прекрасното черно чувство за хумор. Втората е непрекъснатото ни желание да сме някъде другаде, за да можем да бъдем "други“, като си мислим, че проблемът е в мястото, а не във нас“. "Всички герои които представяме в обществото има едно мнение за тях -  оказва се че това въобще не е така. Те са много по-различни от това, което другите си мислят. И това много често се случва в живота,“ коментира Любомир Кънев.

"Професорът ме прие преди 25 години в първи курс“, разказва Кадри Хабил. "И сега все едно съм пети и още имам какво да науча. Тази пиеса е развитие не само личностно, но и за целия екип на театъра. Просто е различно, ярко и професионално“.

Цанка Цанева е гостуваща актриса в спектакъла. "Харесва ми да играя образа на едната леля. Най-важното е, че лелите не се отказват от умилителните усилия да се справят с живота, там където са. Харесвам ги“.

Въздействаща е сценографията на Светослав Кокалов. "Създаваме метафора, място за пристигане и място за заминаване. Това е един кей, където аз се радвам, че точно тук се срещат прекрасните пристигащи и заминаващи герои на Мартин Макдона“.

"Излизаме спокойни и с чест,“ коментира режисьорът Пламен Марков. "Това което сме искали – това сме направили. Публиката ще го хареса този парадоксален свят и ще се забавлява, защото той е много смешен и същевременно с доста жесток хумор на този странен тип Мартин Макдона,“ сподели проф. Марков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: