Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе ще си има нов почетен гражданин
Автор: Велизара Ангелова 13:08 / 30.05.2024Коментари (0)1202
© Facebook
Днес Общинският съвет подкрепи предложението ми за удостояване на Н.В.Пр. Русенския Митрополит Наум със званието "Почетен гражданин" на Русе. Това съобщи кметът на града Пенчо Милков в профила си във Facebook.

Припомняме, че решението бе взето след предложение от Милков, посочващо неоценимата му роля като духовен водач и обединител на русенци.

"Отдал целия си живот на духовната служба, той се грижи за изграждането на дълбоки християнски и културни ценности в нашата общност", пише той.

На 6 април 2014 г. отслужва първата си света литургия в катедралния храм "Св. Троица" като епархийски архиерей на Русенската епархия, разказва още кметът.

"Дядо Наум е нашият духовен водач, който е до нас във време на изпитания и радост, дарявайки ни от своята вяра. Изказвам и дълбоката си признателност за неговата подкрепа, за насоките и съветите, които ми е давал през годините", добави Пенчо Милков.

Припомняме, че под неговото ръководство Русенската митрополия ремонтира редица храмове и манастири в епархията си, в т.ч. и двата манастира в селата Копривец и Каран Върбовка. Негова заслуга е и възстановяването  на уникалната църква "Св. Петка" в Русе.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум се утвърди като една от ярките фигури в русенския духовен живот. Той е верен съмишленик и духовен водач както в общението с миряните, така и в изграждането на общокултурно пространство на вяра, доверие и съпричастност към културните и духовни ценности на нашето съвремие.

Неоценима е и неговата роля на духовен водач и обединител във времена на пандемия от COVID-19, икономически кризи и политическо разделение. С посланията си за толерантност и съпричастие той успява да обедини паството си със силата на вярата в човешкия дух и изконните човешки ценности.

Н. В. Пр. Русенският митрополит Наум е втората духовна фигура, която бива удостоена със званието Почетен гражданин на Русе. През 2004 г. с високата чест бе почетен тогавашният русенски митрополит Неофит, информира Община Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: