Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе води класацията по най-скъпо ново строителство
Автор: Екип Ruse24.bg 08:55 / 12.10.2022Коментари (0)379
© Ruse24.bg
Сред големите градове на страната жилищата ново строителство са поскъпнали най-много в Русе - с 28,6% за година, показват данни на Националния статистически институт. При старото строителство най-голямото покачване на цените също е в Русе - с 22,3%, пише "Труд".

Така Русе запазва първото си място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в крайдунавския град са с 23,3% по-високи от същия период на миналата година. Русе е лидер в класацията за второ поредно тримесечие, а преди това на челното място беше Варна.

Покачването на цените на имотите в другите големи градове с над 120 хил. жители също е голямо. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

По отношение на съществуващите жилища на второ място по покачване на цените е София с ръст от 19,4% само за година. При новото строителство поскъпването в столицата е с 14,4%, което отрежда на София трето място в класацията по този показател след Русе и Бургас. В резултат общото поскъпване на жилищните имоти в столицата е средно със 17,3% за година.

На трето място след Русе и София по общо покачване на цените на жилищата е Бургас с 14,9% за година, показват данните на НСИ. В морския град цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 14,9% за година, а поскъпването на новото строителство е с 16,4%. Така само по отношение на новите къщи и апартаменти Бургас е на второ място по поскъпване след Русе.

До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни апартаменти в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Ако при новото строителство преобладава делът на обикновените кооперации, ръстът на цените е по-малък.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Стара Загора с ръст на цените от 12,6%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 2,2%, а на съществуващите жилища - със 17,3%.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града под тепетата са поскъпнали с 8,6% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 3,3% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,9%.

На шеста позиция е Варна с повишение на цените на къщите и апартаментите със 7,9% за година, като тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси. При новите жилища ръстът на цените в морската столица е само с 0,2%, но при старото строителство поскъпването е с 12,4% за година. Любопитно е, че във Варна покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е значително по-голямо отколкото на новите. А в Бургас ситуацията е различна - цените на новото строителство нарастват повече. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представи по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 14,6% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 12,3%, а при съществуващите - с 16%. Разликата в поскъпването на новите и съществуващите жилища не е голяма. Причината за това е голямото търсене на пазара.

Само в рамките на второто тримесечие на годината лидер на пазара е Русе с повишение на цените на имотите от 9,5%. Новите жилища в града са поскъпнали с 5,9% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 10,4%. Лидер по поскъпване на новите жилища през тримесечието е Бургас с 13,8%.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: