Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенци отбелязаха Световния ден на спирометрията вчера
Автор: Екип Ruse24.bg 16:24 / 15.10.2010Коментари (0)216
Вчера - Световния ден на спирометрията, Българско дружество по белодробни болести, Асоциация на българите боледуващи от астма, Конфедерация "Защита за здравето" и Асоциация на студентите по медицина организираха редица инициативи на национално и регионално ниво. 1928 българи тестваха белите си дробове по време на спирометричните измервания в осемте града. От проведените спирометрични прегледи бяха открити 202 случая с отклонения, което е близо 11% от всички тествали се.

Денят на спирометрията се отбеляза официално в осем града в България. В София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян на 14 октомври между 10.00 и 16.00 часа на ключови места в градовете се организираха безплатни спирометрични изследвания на белите дробове на желаещите граждани. Събитията са част от националната информационна кампания "Здраве за белия дроб 2010", която е официален партньор на международната инициатива "Година на белия дроб".

"Белодробните заболявания се сочат като бъдещия трети по величина най-голям убиец през следващото десетилетие. Световният ден на спирометрията ще насърчи повече хора да проверят белите си дробове за ранни признаци на белодробни заболявания, включително хронична обструктивна белодробна болест, астма и рак на белия дроб.", обясни доц. Владимир Ходжев, ръководител на клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги", представител на Българското дружество по белодробни болести.

"С мащабната ни инициатива се стараем да покажем на гражданите, че профилактичните изследвания като спирометричните тестове на белия дроб могат да спомогнат много за ранната превенция или лечение", добави доц.Коста Костов Председател на Българското дружество по белодробни болести.

"Тествайте белите си дробове не само днес, за да променим мрачната статистика, според която в България астматиците са около 5 - 6% от населението, а приблизително 150 000 от тях са деца.", допълни Диана Хаджиангелова Председател на Българското дружество по белодробни болести.

"Страдащите от ХОББ и астма могат да живеят пълноценно и да водят активен начин на живот. Ранната диагностика и подходящото лечение са предпоставка за дългосрочен контрол над заболяването. Инициативи като тази, насърчават пациентите да вземат навременни мерки и да се погрижат за своето здраве" - каза представител на ГлаксоСмитКлайн.

Спирометричните тестове на функционирането на белите дробове са като проверка за безопасността на транспортния трафик за белите дробове - дават на хората неоценима ранна информация за потенциално смъртоносни, но като цяло предотвратими заболявания, включително астма, рак на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест (COPD/ХОББ). Спирометричните тестове се препоръчват на хората, които са на възраст над 40 години, настоящи или бивши пушачи или са изложени на повишен риск от белодробно заболяване. Пушачи с аномалии при техните тестове за функция на белите дробове са с повишен риск за развиване на рак на белите дробове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: