Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенци съветват управата да преосмисли решението за платеното паркиране
Автор: Екип Ruse24.bg 11:20 / 02.12.2009Коментари (1)1786
© Ruse24.bg
С просто око в решението на админстрацията се съзира голямо количество грешки, които лесно биха могли да бъдат отстранени с вкарване на малко мисъл и воля
Нововъведеното платено паркиране в централната градска част на Русе предизвика вълна от възмущение и недоволство от страна на шофьорите. За действията на администрацията Ruse24.bg редовно осведомяваше читателите си. Подробностите около това решение може да си припомните от новините по темата.

Ескалиращият негативизъм достигна огромни размери и в редакцията ни получихме писмо от русенец, който аргументирано и последователно изразява позицията си, която далеч не е само негова. Читателят ни е категоричен, че за пореден път русенските общинари взеха едно недомислено решение, което "закърпва" на парче даден проблем вместо да го реши. Писмото, което днес ще бъде изпратено и до кмета и председателя на общинския съвет, Ruse24.bg публикува без съкращения:

До кмета на Община Русе
До председателя на ОбС - Русе

Уважаеми г-н Йотов,
Уважаеми г-н Пенчев,

От няколко седмици в Русе е въведено платено паркиране. Като жител на Русе, който има своята гражданска позиция относно управлението и развитието на града, аз бих искал да изразя своето мнение относно този въпрос.

Схемата, по която платеното паркиране е организирано, за мен е изключително нелепа и не е нищо повече от чиста форма дискриминиращ рекет спрямо гражданите на Русе. Отделно от това, в нея липсва каквато и да е била идея и логика, която да цели решаването на един изключително важен проблем, а именно - недостигът на места за паркиране в централната част на града и съответно облекчаването на улиците от паркирали автомобили. Нещо, което доклокото знам е било благородната цел на цялото това начинание, като изключим разбира се и притока на финанси към общинската хазна. Последното в крайна сметка ще е единственото постижение на общинските съветници, освен разбира се и съвсем справдливото негодувание от страна на гражданите и още по-натоварените улици от паркирали по тях автомобили, които избягват платените зони.

Какво според мен е грешно и недомислено и би било добре да се промени относно платените зони за паркиране:
1. Ограничението от три часа за максимален престой е просто уникално глупаво решение. Представете си следната ситуация: имам еднократна работа в центъра на града, която ще ми отнеме четири часа примерно. Паркирам, плащам си и отивам да я върша. Предвид времевото ограничение за паркиране, значи аз на третия час трябва да прекъсна работата си, да се върна до колата, да изляза от паркинга, да вляза пак и да отида да си продължа работата, защото иначе ще ми "закопчеят" автомобила, а след това ще трябва да заплатя и глоба за да махнат скобата. И всичко това при положение, че аз като съвестен гражданин си плащам за паркинга. Честно казано бих се смял с пълен глас, ако всичко това не беше повече от трагично. Отделно от това, никъде на табелите, обозначаващи платените зони за паркиране не е изписано и упоменато, че има 3-часово ограничение за престоя. Излиза, че на гражданите ще бъдат налагани глоби (отделно нервите и разправиите) за действия, за които те не са информирани, че биха имали такива последици. Дори и да допуснем, че русенци са запознати с това времево ограничение за паркиране, какво става, ако някой от друг град, реши да посети Русе и да се разходи в центъра на града? Ще му сложат скоба и ще трябва да плати глоба. Това е повече от недопустимо.
2. Цената за паркиране е 1 лв на час, без значение дали колата е паркирана за един, два или повече часа, а освен това отчитането на времето е на стъпка от един час. Какво се получава? Ако колата ми е паркирана за час и петнайсет минути, трябва да заплатя двучасов престой. И това, ако не е чиста проба рекет, не знам как да го нарека. Отделно, че цената от 1 лв на час, лично на мен ми се вижда леко завишена предвид нивото на заплатите (минимална 260лв, средна 500лв). За сравнение в САЩ цената за този тип зони за паркиране е между един и два долара на час и това при минимална заплата от 900 долара, а средна 2500 долара и нагоре.

И тъй като аз не смятам, че е правилно само да се критикува, предлагам следното с цел подобряване организацията на платеното паркиране и качествено решаване на проблема с паркирането в централните части на Русе:
1. премахване на ограничението от три часа за престой в платените зони за паркиране
2. въвеждане на по-гъвкава схема за плащане и преразглеждане на цените за час престой в платените зони, а именно:
1) отчитането на престоя да става на стъпки от петнадесет минути, а не на час
2) цената да е 1лв само за първия или първите два часа, а за всеки следващ да се намали (мисля, че 0,5-0,6лв е разумна цена)
3. в централните части на града да бъдат обособени или изградени паркинги, които няма да са част от улици или булеварди както сега и съответно ще „отпушат" центъра на града (нещо, което трябваше отдавна да е направено)
4. само и единствено след като бъдат осигурени значителен брой места за паркиране, то може да бъде забранено или ограничено по редица улици и ключови булеварди, като това ще спомогне за подобряване на движението и трафика, особено в пиковите часове
5. трябва да бъдат оставени зони за свободно паркиране; недопустимо е всички възможни места да бъдат превърнати в платени паркинги (така е навсякъде в цивилизования свят);

Смятам, че нещата не са толкова сложни и съвсем спокойно може да се намери добро, ефективно и най-вече устойчиво решение на проблема с паркирането. Необходими са само добра воля и управленска мисъл. Надявам се, че Вие ще се вслушате в мнението на гражданите и ще съдействате за промяна в решението относно организацията на платено паркиране в Русе, така че тя да стане по-ефективна и да не е в ущърб на русенци.

С уважение,

Искрен Гецов


Още по темата: общо новини по темата: 30
26.08.2010 »
09.07.2010 »
02.07.2010 »
17.05.2010 »
04.05.2010 »
03.05.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на eti
премахни филтъра

+1
 
 
Наистина нее доизмислена както трябва цялата система. А защо техният паркинг нее платен? Защо само апетитните места са платени? Защо не се справят с организацията пред болницата до чийто паркинг линейка стига по-бързо одколкото да премине през него? Няма да се учудя като заработи там мола да се използва същият паркинг. Явно тези които се занимават с организацията на движение правят всичко за нечии удобства, но не и на обществото. Иначе съм за платено паркиране но нека да слагат скоби и на други нарушители, например по бул. Придунавски или и там да вземат пари, само данеги притеснява лъскавите возила.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: