Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенска бизнес делегация посети Канарските острови
Автор: Екип Ruse24.bg 10:12 / 24.07.2010Коментари (0)460
©
В периода 14-16 юли 2010г. делегация от Област Русе, включваща представители на местните и регионални власти, академичните среди и бизнеса в региона, взе участие в работно посещение на испанския остров Гран Канария. Техен домакин беше местната агенция за енергиен мениджмънт, която е партньор на русенската Регионална енергийна агенция, в рамките на международен проект, финансиран по програма "Интелигентна енергия" на Европейския съюз. Визитата имаше за цел обмяна на опит и добри практики между двете институции, както и идеи за бъдещи съвместни проекти в сферата на енергийната ефективност, възобновяемата енергетика и устойчивото развитие.

Официалната част на програмата стартира със среща с г-н Нестор Ернандес Лопес - зам.-кмет на гр. Лас Палмас де Гран Канария. Той представи приоритетите на общинската администрация в сферата на енергийната ефективност и маркира слънчевата енергия и силата на вятъра като ключови възобновяеми ресурси с оглед разнообразяването на енергийния микс на островния регион. От своя страна, г-н Димитър Йосифов - председател на Управителния съвет на Регионалната енергийна агенция - Русе и мениджър в МЕГАХИМ АД - подчерта все по-голямото значение, което възобновяемите енергийни източници придобиват и в българския контекст. Г-н Йосифов изтъкна ангажираността на русенската Регионална енергийна агенция с оглед повишаване информираността и капацитета на местните власти, бизнеса и домакинствата в Област Русе що се отнася както до прилагането на мерки за енергийна ефективност, така и до внедряването на алтернативни технологии.
Българската делегация посети редица съоръжения с ключово местно и регионално значение:

Директорът на Асоциацията на Югоизточните общини, в която влизат териториите Агуимес, Ингенио и Санта Лусия, г-н Рафаел Санчес Перес, представи инсталацията за обезсоляване на океанска вода в гр. Позо Изкиердо, както и пречиствателната станция за отпадни води в гр. Аринага. Двата обекта са от стратегическо значение за местните общности, тъй като обслужват множество малки туристически и индустриални селища с общо население от над 120 000 души. Г-н Перес обърна внимание на обстоятелството, че процесът на обезсоляване се характеризира с висока енергоемкост (4,4 KWh ел. енергия за кубичен метър вода). Част от тази консумация се компенсира с производството на екологично чиста електроенергия от собствена фотоволтаична електроцентрала с инсталирана номинална мощност от 100 KWp. Тя е разположена на покрива на една от сградите, работи с 1800 ефективни часа на година и произвежда 180 MWh електроенергия.

Друг важен обект от посещението беше слънчева термична инсталация, обслужваща спортния комплекс "Лас Рехояс" в едноименния квартал на гр. Лас Палмас де Гран Канария. Директорът на комплекса, г-н Валентин Фернандес Контрерас, запозна гостите с механизма за затопляне на водата в басейна посредством термосоларни модули, разположени на покрива на сградата. Интерес предизвика наличието на т. нар. "интелигентна микропроцесорна система", която осигурява контрол върху подаваното количество топлина към басейна, както и на паралелно свързан към системата за затопляне на водата котел на течно гориво, който (при нужда) компенсира ниското ниво на подаваната топлинна енергия от термосоларната инсталация и предотвратява изстиването на водата в басейна.

В заключителната част на визитата си русенската делегация се срещна с г-н Франсиско Хавиер Гарсия Латоре - директор на дирекция "Енергетика, водоснабдяване и опазване на околната среда" в община Лас Палмас де Гран Канария и г-н Игнасио де ла Нуес Пестана - Изпълнителен директор на местната агенция за енергиен мениджмънт. Ръководителят на българската група г-н Димитър Йосифов благодари на испанските си колеги за любезното домакинство и интересната програма в Гран Канария и ги покани през месец септември да посетят Област Русе и да се запознаят с дейността на Регионалната енергийна агенция, а не на последно място и да окажат методическа подкрепа при трансфера на испанското ноу-хау в сферата на устойчивото местно развитие в българския контекст.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: