Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенската опера с поредна престижна награда
Автор: Екип Ruse24.bg 09:59 / 02.11.2012Коментари (0)897
©
Държавна опера - Русе за пореден път спечели престижната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България "Кристална лира". 

Това не е първата Кристална лира, която музикантите от Русе получават като признание за всеотдайността си и високия си професионализъм. Наградата те са получавали през 2003, 2005 и 2006 година в различни категории, като с първата е удостоен филхармоничният оркестър, а с предпоследната - хорът на Русенската опера.

Поредната награда Русенската опера спечели за постановъчния екип на авангардната постановка на операта "Нос" от Дмитрий Шостакович, чиято премиера беше в рамките на Меуждународния фестивал "Мартенски музикални дни" на 20 март 2012 година.

Постановъчният екип, който спечели в оспорваната надпревара с постановъчен екип на Софийската опера е в следния състав: Аделаида Якимова-Фурнаджиева - режисьор-постановчик и оригинална концепция, Найден Тодоров - диригент-постановчик, Татяна Соколова - пластика и хореографски решения, Драгомир Йосифов и Христо Стоев - диригенти на хора, Иван Токаджиев - художник-сценограф и Пенка Казанджиева - художник на костюмите.

В съвсем кратки срокове, несъответстващи на трудностите, които носи операта на Шостакович и в тежките условия на финансова криза, постановъчният екип успя да изгради и успешно да съчетае многобройните елементи на спектакъла. Той е плод на едно нетрадиционно абстрактно режисьорско решение на режисьора Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Наситената с интонационни и виртуозни трудности музика беше успешно интерпретирана от диригентите Найден Тодоров, Драгомир Йосифов и Христо Стоев. Смелите пластични идеи на хореографа Татяна Соколова, необичайната сценография на Иван Токаджиев и специфичните костюми на Пенка Казанджиева съчетаха режисьорските хрумвания с актьорската игра, с пластичността на танцьорите-пантомимисти и с вокалното майсторство на певците. 

Така спектакълът на "Нос" успя да донесе истинско творческо удовлетворение на изпълнителите и неповторими радостни усещания на публиката. Продукцията, донасяйки поредната награда "Кристална лира", защити авторитета на Държавна опера - Русе и утвърди нейните позиции в необятните пространства на новаторството.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: