Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенски ученици помогнаха за изграждането на "синя стая" в Съдебната палата
Автор: Екип Ruse24.bg 16:23 / 19.02.2024Коментари (0)1123
© РусеМедиа
Деца от различни училища в Русе разтвориха сърцата си, за да помогнат за изграждането и оформлението на т.нар. “синя стая“ в Съдебната палата в Русе.

"Синята стая“ е място според европейските стандарти и Закона за закрила на детето, където децата да бъдат разпитвани и изслушвани в една щадяща и подходяща както за психиката, така и за възрастта им обстановка", обясни председателят на Окръжен съд - Русе Николинка Мянкова. Инициативата е на Окръжния съд, а "синята стая“ трябва да отвори врати на 1 март.

"Предприехме действия "синята стая“ да бъде изградена изцяло така, че за да спазим интересите на детето и да му създадем една уютна близка до домашната обстановка за изслушване и разпит“, каза още председателят на съда. По думите ѝ в до момента в Русе има една "синя стая“, която е използвала само 1 път миналата година при 500 деца, участвали в различни действия на разследващи органи и на съда. "Локацията ѝ е неудобна и затова преценихме, че е по-добре да е тук, на място, за да се случват по-лесно разпитите и изслушванията“, каза Николинка Мянкова, предаде РусеМедиа.

"Синята стая“ ще се състои от две помещения, като едното е предназначено за провеждане на изслушването или разпита, а в другото – за наблюдение в присъствието на страните в производството .

"Уникалното в нашата "синя стая“ е, че направихме съвместен проект с децата от НУИ и в сътрудничество с Нина Лишовска нейните възпитаници изрисуваха стените на тази стая. При изрисуването участие взе и психолог, който даваше идеи какви трябва да бъдат картините, за да бъдат в помощ при едно психологическо обследване или при разпит на детето така, че да се получат ролеви игри, когато е по-малко. Психологът ни даде насоки как да обзаведем стаята така, че да бъде подходяща и универсална за всички възрасти на децата. Тук ще бъде детето със специалиста и тук ще се провежда разпитът или изслушването“, обясни Николинка Мянкова.

В съседното помещение ще се извършва видеонаблюдението, като там ще стоят съдия, адвокати, родители, разследващ орган, прокурор, включително подсъдим или обвиняем, като целта е да се избегне контактът на детето очи в очи с лицето, което му е стресогенен фактор и го травмира с присъствието си.

Двете помещения ще бъдат със самостоятелен вход, за може детето да влиза отделно и да избегне срещата с униформени. Специално ще бъде отворен един трети вход в Съдебната палата, който не е отварян от десетилетия, и оттам ще влизат само детето и психолога. Фоайето ще бъде обзаведено в обстановка, близка до домашната, различна от обичайния вход на учреждение.

Освен учениците на НУИ, още много техни връстници се включват да помогнат за проекта в помощ на децата. ПГ по строителство, геодезия и архитектура са боядисали едното помещение а преподавателят Милен Христов, е направил декоративното пано. Английската и Математическата гимназии ще изрисуват табела и ще оплетат одеяло. ПГ по облекло ще ушият пердета и декоративни възглавници. Две ученички от СУЕЕ – Мелиса и Симона, са събрали средства по собствена инициатива. Рисунки от конкурса "Светлина в душата“, организиран заедно с Агенцията за българите в чужбина, ще бъдат закачени във фоайето, пред което ще минава детето.

В "синята стая“ ще се водят всякакви дела и съдопроизводства, в които участва дете – под формата на свидетел, като пострадал, при изслушване за родителски права, както по граждански, така и по наказателни производства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: