Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенски велосипедисти излизат на протест, вижте причината
Автор: Екип Ruse24.bg 09:06 / 12.07.2016Коментари (4)3714
©
Илюстративна снимка
На 13.07.2016 г., сряда, от 18:00 сдружение "Вело Русе" организира протестно велошествие, с което ще изразим несъгласието си с предложените промени в общинската наредба №18, които предвиждат забрана за движение на велосипедисти, ролеристи и скейтбордисти по всички паркове и ул."Александровска" в Русе.

Ето и самото становище на велосипедистите:

Според нас е нереално всички велосипедисти да бъдат поставяни под общ знаменател - неразумните младежи, спокойно каращите за разходка и улегналите делови хора, предпочели велосипеда пред автомобила. Така въвеждането на забрана за всички е абсурдно. Същото важи за любителите на ролери и скейтбордове. Бихме се съгласили да се въведе текст в наредбата "преминаване със съобразена скорост" - точно така, както фигурира в Закона за движение по пътищата.

Припомняме, че именно сдружение "Вело Русе" предложи във Велосипедния план на града да бъде изключена "Александровска" и на нея да не се поставя специална велоалея (високоскоростен велосипеден път). Наша беше инициативата и за изключване на велоалея по ул. Александровска от прокета за реконструкция на пл. Батенберг. Движението с колело като форма на транспорт предложихме да става по алтернативен маршрут по бул. Съединение и ул."Петко Д.Петков". Само че на втората улица велоалея няма и до този момент. Предложихме и разклонение на велоалеята на бул."Цар Освободител" към ул."Хан Крум", която да продължава по ул."Константин Иречек" и да достига Речна гара по ул."Славянска". Знаете, че и това не е направено, въпреки че посочените алеите са приети от Общинския съвет като ключови транспортни връзки от първостепенната велосипедна мрежа на града в Велосипедния план от 2014г.

Абсолютната забраната за движение по централната част би следвало да бъде след изграждането на алтернативи за ползващите я велосипедисти. За по-екстремните колоездачи би могло да има Байк парк, за по-младите "Киндер трафик гарден" (наименованието е според немския опит в това отношение) в Парка на младежта. За тези две съоръжения ние сме направили проекти - напълно безплатно - и сме ги предоставили на Община Русе. Алтернатива на рекреационното каране на велосипед би могла да е велоалеята към Николово, която Общински съвет гласува да се случи също през 2014г.

След началния тласък с първите 14 км изградени велоалеи (без да коментираме в момента, тяхното изпълнение), възпрепятстването на тепърва започващите да се придвижват с велосипед граждани на местата където именно могат да "прохождат" в контролирана безопасна среда е меко казано непоследователно управленческо решение.

Като реакция изразяваща несъгласието с предложенията за промени в наредбата, организираме велошествие, което ще се проведе от 18 до 19.30 часа по следния маршрут:

- Сборен пункт - пл."Свобода" 6 пред сградата на Община Русе.  

- Символична обиколка на Площад свобода.

- потегляне в посока Пантеон на възрожденците по ул."Петко Д.Петков".

- Велосипедна алея по бул."Съединение" до Младежкия парк.

- Велосипедна алея в Младежки парк до ул."Яребична".

- Връщане обратно към центъра по пешеходната алея, успоредна на велоалята от Розариума до Вазата - ул."Александровска" от Паметника на съветската армия до Площад на свободата.

- символична обиколка на площад "Свобода". 

- Крайна точка - пл."Свобода" 6, пред сградата на Община Русе.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
а ,каски имат ли наколенки и т.н.- .....едва ли :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Зелен преход
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: