Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенските студенти, създали автомобил на бъдещето, разказаха подробности за състезанието в Лондон
Автор: Екип Ruse24.bg 17:19 / 07.07.2016Коментари (0)994
Отборът на Русенския университет разказа подробности за участието си в състезанието за енергийно ефективни автомобили - Shell eco-marathon, провело се преди дни в Лондон. Повече от 30 години организаторите предизвикват млади инженери да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя и ги вдъхновяват да станат учени и инженери на бъдещето. Изпитание на силите и възможностите, креативност и работят в екип са акцентите, които поставя форматът на надпреварата. Състезанието, с участието на ученически и студентски тимове, се провежда в две категории - прототипи и градски коли.

Сериозната работа на нашия отбор доведе и до изключителния резултат - 409,5 километра, изминати с 1 киловатчас енергия, каза ректорът на Русенския университет - проф. Велизара Пенчева. В дебюта си през 2014 г. русенските студенти успяха да изминат 168.27 км с 1 кВтч. Следващата година пропътуваха 213 километра с 1 кВтч енергия, а равносметката от Лондон е двойно по-добър резултат. 

Според ръководителя на русенския тим - доц. Симеон Илиев неочаквано стръмният наклон на пистата е бил най-голямото предизвикателство в състезанието. Голяма част от отборите-фаворити не са успели да се справят, но нашите инженери изключително бързо са преконфигурирали контролера след първата обиколка и колата е продължила в състезанието. 

Поехме много голям риск, нямахме достатъчно време, но се справихме, споделиха участниците и разказаха как съдии, технически персонал и гости са се снимали с болида и са адмирирали визията му. Допълнително брандирането на колата е направила отбора разпознаваем - че е от България, от Русенския университет. 

В конкурса за дизайн, за който тимът имаше очаквания за призово класиране, колите са били оценявани не само по външен вид, а и за ергономичност и използвани екологични материали, разказаха русенските участници. Тази година наградата е спечелил един от италианските отбори, впечатлил комисията не толкова с екстериор, а с прецизното изпълнение на вътрешната част на автомобила. 

Според доц. Илиев в Лондон русенският отбор е показал максималните възможности на автомобила си. Сега вече се прави концепция за изцяло нов болид, като целта ще бъде той да бъде още по-лек. Купето ще бъде изработено от нови материали, но те ще бъдат и по-скъпи от досегашните. В началото на новата академична учебна година ще започне и привличането на нови членове на отбора, за да поемат те щафетата за следващи още по-добри представяния. 






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: