Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенския музей с експозиция на вековни коледни играчки
Автор: Екип Ruse24.bg 16:57 / 05.12.2023Коментари (0)421
Етнографът в културния институт Искра Тодорова обясни, че у нас модерната версия на украсата на коледно дърво възниква след Освобождението като влияние от западните държави.

Сред най-старите играчки, показани в експозицията, са хартиените. Те са изработени през 30-те и 40-те години на миналия век. 

"Те са правени с материали, закупени от Германия и Англия. Изрязват се главичките на ангелчета или на балерини и с модерната тогава разтегателна хартия се създават фигурки. Имаме също стъклени играчки от 50-те и 60-те години на миналия век, както и играчки от периода на социализма. Показали сме и гирлянди - без тях също коледните дръвчета не са толкова атрактивни", обясни Тодорова. 

Тя каза още, че в период на криза хората са проявявали инициативност и са украсявали елхата с орехчета, увити в станиол, изработвали са и гирлянди от разноцветна хартия.

Тодорова припомни още, че едно време на елхата са поставяни и свещички. Това е свързано с идеята за светлината и победата й над мрака. По същия повод на Бъдни вечер във всяко българско огнище е горял и бъдникът. 

По думите й играчките са дар от русенци, които са осъзнали факта, че и това е една култура, която се променя, и която трябва да съхраним и да показваме на поколенията след нас. 

"Ако търсим корените на коледните дръвчета, трябва да се върнем много назад във времето. Ние възприемаме сега коледната елха като християнска традиция, свързана с Рождество Христово. Всъщност това е един момент от календара, в който приключва периодът на тъмнината и започва периодът на светлината - слънцето започва да расте, денят започва да расте, т. е. светлината побеждава мрака и това е отбелязано във всички традиционни култури по определен начин", обясни Тодорова. 

По думите й дървото е символ на живота. 

"Не е случайно, че ползваме елхата - тя е вечнозелена и символизира вечния живот. Още в древността хората са украсявали дръвчета, с което са показвали точно почитта си към този календарен момент. И всъщност това са своеобразен вид дарове за божествата, които да покровителстват хората, техния живот, тяхното благополучие", обясни етнографът. 

Според нея в миналото повечето от тези дръвчета са украсявани с неща, свързани с храната като вид безкръвна жертва - различни гевречета, сладкиши, съобщиха от БТА.

"А това, което със сигурност знаем, е, че модерният вариант тръгва от немската култура в далечния седми век. Това е поне легендата, според която един монах дарил на хората елха и те започнали да я украсяват. Разбира се, тази култура се развива в различните държави по различен начин", каза още Тодорова. 

Тя припомни още, че когато в някогашния Съветски съюз идва победата на социализма, празнуването на Коледа като религиозен празник е забранено. 

"През 1936 г. вече има решение елхата и подаръците за Коледа да се върнат като вариант на празнуване, но ги изместват към Нова година. Това се случва и при нас. В периода на социализма Коледа не беше празнувана. Нова година беше празникът, свързан с преминаването от единия календарен период в другия. И ние сега наричаме всички тези играчки коледни, но по времето на социализма те бяха новогодишни играчки или играчки за елха", обясни етнографът. 

Тя допълни, че все пак основата на празника е традиционна, а поверието гласи, че всяка година трябва да се купува нова играчка за елхата, за да има здраве и благополучие в дома. 

"Много от нас си ползват все още играчките от социализма, но ги ползваме вече като коледни", обясни Тодорова. 

По думите й елхите, украсите и даровете едно време са имали много по-символичен смисъл, свързан с цивилизационното развитие на човечеството. 

"Сега ние залагаме повече на естетиката и на радостта и съпреживяването на празника. И понякога забравяме за основата на всичко това", каза още Тодорова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: