Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенския университет с концепция за изкуствения интелект в образованието
Автор: Екип Ruse24.bg 18:59 / 21.02.2024Коментари (0)1123
©
Днес, 21.02.2024 г., в зала "Сименс" на Русенския университет, се проведе семинар на тема: "Някои възможности за използване на изкуствения интелект в образованието" с директори на училища и детски градини в Русе и региона. Инициативата е на директора на РУО-Русе д-р Росица Георгиева, като в срещата се включиха около 80 директори на учебни заведения, съобщиха от университета.

Ректорът на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов откри семинара, като посочи, че до преди няколко години темата за изкуствения интелект е вълнувала само специалисти в областта на информационните технологии, невронните мрежи, докато сега всеки, който има достъп до интернет, може да използва изкуствен интелект.

Нашите ученици и студенти активно използват изкуствения интелект, като това създава редица предизвикателства, тъй като учители и преподаватели трябва да сме една крачка пред учениците. Има и редица опасности, тъй като се създават фалшиви новини, отбеляза проф. Кангалов.

Той подчерта, че Русенският университет е един от пионерите в дигиталната трансформация на образованието, като миналата година беше създадена Концепция за приложението на изкуствения интелект в образованието, която МОН подкрепя.

Председателят на Общото събрание на Русенския университет акад. Христо Белоев представи концепцията за приложението на изкуствения интелект в образованието. Той посочи, че изкуственият интелект е едно допълнително обучение и подготовка на ученици и студенти.

Акад. Белоев припомни и мисълта, че единствената константа в образованието трябва да е промяната, като изкуствения интелект е една динамична промяна и трябва да сме подготвени.

"Ковид 19 не ни изненада, като подобно нещо се случи и с изкуствения интелект. Има доста платформи, като някои са платени, а други не. Следва да се прецени много внимателно и дозирано докъде да стига изкуствения интелект. Има много мнения за и против, но не трябва да ни е страх от изкуствения интелект, а от това да няма естествен интелект. Това е голяма и трудна тема. Необходимо е да определим желаните параметри и посоки и да го направим заедно, за да е полезно за обществото и да помага в нашата работа." - обърна се към участниците в семинара акад. Белоев.

По актуалната тема за използването на изкуствения интелект, вълнуваща всички учители и преподаватели, презентации изнесоха зам.-ректорът доц. д-р Галина Иванова, проф. д-р Ангел Смрикаров, доц. д.н. Валентина Войноховска и доц. д-р Александър Иванов.

Участниците в семинара бяха убедени, че няма как да се забрани изкуствения интелект, понеже той вече съществува. Те бяха категорични, че изкуственият интелект не може да замени учители и преподаватели, но може да ги подпомага. А в учебната дейност той трябва да се използва и като обект на изучаване, и като средство за обучение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: