Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенският театър участва в световно театрално събитие 
Автор: Екип Ruse24.bg 10:58 / 25.04.2023Коментари (0)368
©
Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе ще вземе участие на фестивала "Danube Theatre Festival“, който се провежда в град Дьор (Унгария) през юни със спектакъла "Балкански синдром“. Фестивалът е част от десетото юбилейно издание на Театралната олимпиада - най-мащабният театрален форум в света, като тази година участват общо 7500 артисти от 400 състава от 58 държави, които ще представят своите спектакли на над 100 сцени в Унгария.  

След като стана ясно, че спектакълът "Коприна“ на Драматичен театър Пловдив е включен в официалната селекция на Театралната олимпиада, Русенският театър става вторият в България, който ще представи страната ни на престижния форум – със спектакъла "Балкански синдром“ по текстове на един от най-големите български сатирици – Станислав Стратиев.

Това е огромен успех както за Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе, така и за българския културен живот. Участието на театрите в Русе и Пловдив показва, че българският театър не само трябва, а и може да е част от световната сцена.

По думите на режисьора Недялко Делчев "Балкански синдром“ е  "спектакъл за последния етап на българския път към новия по-добър свят. Едно надсмиване над поредната ни неразбория, но и обяснение в любов към драмата на обикновения човек – вечната жертва на безкрайния социален експеримент". Въпреки че е в репертоара на Русенския театър едва от няколко месеца, спектакълът вече може да се похвали с успешни турнета в София, Варна и Плевен, където изправи зрителите в пълните зали на крака.

Началото на Театралната олимпиада е сложено в Гърция през 1995 г. от именити режисьори и драматурзи от Гърция, Япония, САЩ, Испания, Великобритания, Русия, Германия и Бразилия. В досегашните издания домакини на събитието са били Делфи (Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия) и Toгa (Япония).

Мотото на тазгодишната Олимпиада е стих от унгарският писател Имре Мадач: "О, човече, бори се, бори се, имай вяра; и доверие!“.

 Това е второ престижно международно участие на Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе само в рамките на месец. Малко по-рано този месец стана ясно, че най-новият спектакъл в репертоара на театъра – "Изчезващи“ на гост-режисьора Думитру Акриш по пиесата на Елизе Вилк – е селектиран за участие на Международния театрален фестивал "Бабел“ в Румъния. "Изчезващи“ вече привлече вниманието на европейската критика, като получи много добри отзиви в немското издание Kultur Forum Europa.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: