Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенският театър участва в световно театрално събитие 
Автор: Екип Ruse24.bg 10:58 / 25.04.2023Коментари (0)373
©
Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе ще вземе участие на фестивала "Danube Theatre Festival“, който се провежда в град Дьор (Унгария) през юни със спектакъла "Балкански синдром“. Фестивалът е част от десетото юбилейно издание на Театралната олимпиада - най-мащабният театрален форум в света, като тази година участват общо 7500 артисти от 400 състава от 58 държави, които ще представят своите спектакли на над 100 сцени в Унгария.  

След като стана ясно, че спектакълът "Коприна“ на Драматичен театър Пловдив е включен в официалната селекция на Театралната олимпиада, Русенският театър става вторият в България, който ще представи страната ни на престижния форум – със спектакъла "Балкански синдром“ по текстове на един от най-големите български сатирици – Станислав Стратиев.

Това е огромен успех както за Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе, така и за българския културен живот. Участието на театрите в Русе и Пловдив показва, че българският театър не само трябва, а и може да е част от световната сцена.

По думите на режисьора Недялко Делчев "Балкански синдром“ е  "спектакъл за последния етап на българския път към новия по-добър свят. Едно надсмиване над поредната ни неразбория, но и обяснение в любов към драмата на обикновения човек – вечната жертва на безкрайния социален експеримент". Въпреки че е в репертоара на Русенския театър едва от няколко месеца, спектакълът вече може да се похвали с успешни турнета в София, Варна и Плевен, където изправи зрителите в пълните зали на крака.

Началото на Театралната олимпиада е сложено в Гърция през 1995 г. от именити режисьори и драматурзи от Гърция, Япония, САЩ, Испания, Великобритания, Русия, Германия и Бразилия. В досегашните издания домакини на събитието са били Делфи (Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия) и Toгa (Япония).

Мотото на тазгодишната Олимпиада е стих от унгарският писател Имре Мадач: "О, човече, бори се, бори се, имай вяра; и доверие!“.

 Това е второ престижно международно участие на Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе само в рамките на месец. Малко по-рано този месец стана ясно, че най-новият спектакъл в репертоара на театъра – "Изчезващи“ на гост-режисьора Думитру Акриш по пиесата на Елизе Вилк – е селектиран за участие на Международния театрален фестивал "Бабел“ в Румъния. "Изчезващи“ вече привлече вниманието на европейската критика, като получи много добри отзиви в немското издание Kultur Forum Europa.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: