Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенският университет подписа договор за сътрудничество с Чилинзарско техническо училище по обществено здраве в Узбекистан
Автор: Екип Ruse24.bg 18:22 / 28.03.2024Коментари (0)1068
© РУ "Ангел Кънчев"
Днес беше подписан договор за сътрудничество между Русенския университет и Чилинзарско техническо училище по обществено здраве ABU ALI IBN SINO, Ташкент, Узбекистан от двамата ректори – проф. д-р инж. Пламен Кангалов и проф. Илхом Рузиевич Юлдашов. На подписването присъстваха председателят на Общото събрание акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, проф. Бахтиёр Бердашлилевич Ергашев - Републикански перинатален център Ташкент, Узбекистан, Хилола Гафуровна Нематова /съпруга на проф. Юлдашов/, проф. Tutku Soyer, MD, PhD - Медицински факултет на университета Hacettepe Катедра по детска хирургия Анкара, Турция, проф. Cigdem DURAKBASA, MD, PhD - Катедра по детска хирургия, Медицински факултет на университета Medeniyet в Истанбул. В делегацията бяха още проф. Пенка Стефанова - началник на Клиника по Детска хирургия, УМБАЛ "Св. Георги“ – Пловдив, проф. Огнян Хаджийски - началник на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ "Медика Русе" и Алисе Муртезова - председател на Комисията по здравеопазване и социална политика в Община Русе, административен директор на Лечебни заведения "Медика".

След проведените обсъждания на съвместните дейности между Русенския университет, Чилинзарско техническо училище по обществено здраве ABU ALI IBN SINO в Узбекистан, УМБАЛ "Медика" и Лечебни заведения "Медика" днес се подписа договор, който включва съвместни изследователски и образователни дейности както на бакалавърско, така и на магистърско ниво; обмен на студенти, лекари и преподаватели, за участие в лекции, конференции и симпозиуми.

Ректорите на двата университета изразиха своята увереност за бъдещото образователно и научноизследователското сътрудничество и развитие на съвместни дейности въз основа на взаимното зачитане на тяхната автономия и съгласно действащите закони и разпоредби във всяка страна и институция и в рамките на наличните им ресурси.

Подписването на този договор ще допринесе за укрепване на връзките между Русе и Узбекистан, като същевременно ще отвори нови възможности за образователен и културен обмен между двете страни.

Принос към сътрудничеството между Русе и Узбекистан имат и Лечебни заведения "МЕДИКА“. Гостите от Узбекистан ще участват утре в симпозиума "Пролетни хирургични дни“, който за трета поредна година се организира от МЕДИКА и Русенския университет. На финала на церемонията по подписване на договора за сътрудничество между Русенския университет и Чилинзарско техническо училище по обществено здраве ABU ALI IBN SINO в Узбекистан проф. Пенка Стефанова изрази гореща благодарност от името на медицинското съсловие към МЕДИКА за тяхната инвестиция в развитието на медицинските кадри в България. "Те са единствените, които влагат време и пари, за да можем да споделим опит и знания. Русе трябва да се гордее с тази инициатива. Тя не случайно ще бъде уважена и от едно от най-големите имена в румънската медицина проф. Раду Спатару от болница "Мария Кюри“ в Букурещ“ – каза тя.

Гостите от Турция също споделиха, че макар в родината им да има много частни болници, нито една не е инвестирала в обществено здравеопазване и благодариха на Лечебни заведения "МЕДИКА“ .






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: