Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенският университет получи безвъзмездно дарение от Siemens
Автор: Екип Ruse24.bg 14:26 / 26.04.2024Коментари (0)1165
© РУ
Днес, 26 април 2024 г., в заседателна зала на Русенския университет Siemens направи безвъзмездно дарение на Русенския университет. Дарението на оборудване за индустриална автоматизация и комуникации за учебни цели на обща пазарна стойност 62 650,00 лв. с вкл. ДДС. е с цел обновяване и модернизиране на съвместно изградената лаборатория по "Индустриални контролери и комуникации Siemens“ (10.323). Пакетът включва 8 промишлени контролера, 8 операторски панела, комуникационно оборудване за изграждане на Profinet мрежа, един мрежово управляван честотен инвертор и необходимите съвременни софтуерни продукти за работа с новото оборудване.

С дарението Русенският университет има ангажимента да подмени компютрите в лабораторията с по-мощни, които да могат да работят с новите софтуерни продукти, както и да внедри оборудването чрез нови професионално изработени макети в учебния процес. Съвместното дългогодишно сътрудничество със Siemens в сферата на обучението подпомага Русенския университет в развитието на един по-практичен и по-качествен учебен процес, спомага за развитието на по-добре подготвени специалисти и за подобряване на бизнес климата в Русенския регион като цяло, а от там и за повишаване на стандарта на живот.

Приемо-предавателният протокол беше официално подписан от ректора на Русенския университет проф. д-р инж. Пламен Кангалов и инж. д-р Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна. От март 2024 г. тя е избрана за Председател на Съвета на настоятелите на Русенския университет.

На събитието присъстваха председателят на Общото събрание на университета акад. Христо Белоев – почетен ректор на Русенския университет, кметът на Община Русе г-н Пенчо Милков, зам.-ректорът по научноизследователската дейност доц. д-р Десислава Атанасова, доц. д-р Вяра Русева, декан на факултет Електротехника, електроника и автоматика, Пламен Захариев ръководител катедра "Телекомуникации“, а от страна на Simens: инж. Теодор Маринов – ръководител направление Дигитални индустрии, инж. Румен Стоименов – р-л център за иновации в сградните технологии, г-жа Румяна Парушева – р-к Комуникации и мениджър на устойчивостта, инж. Бойко Бойков – инженер Продажби и координатор по програмата "Siemens си сътрудничи с образованието“.

Ректорът на Русенския университет благодари на Siemens за дарението, като подчерта, че сътрудничеството продължава вече доста години. Той отбеляза, че това не е първото дарение и изрази надежда да не е и последното. Проф. д-р инж. Пламен Кангалов благодари от името на студентите, че имат възможност да се запознаят с последната дума на технологиите в тази област, като отбеляза, че от Simens предоставят и софтуер, което малко фирми правят. След като се дипломират студентите ще могат да го прилагат на местата, на които са намерили реализация, допълни още той.

Инж. д-р Боряна Манолова благодари за успешната работа и сътрудничеството с Русенския университет. "Моето сърце е в Русе и в университета като студент и докторант, а сега и председател на настоятелството“, каза още тя.

Кметът г-н Милков посочи, че освен в технологичната сфера, новите технологии навлизат и в обществената сфера, като всички хора трябва да са изключително отворени и да се запознаят с тях. Той подчерта наличието на традиционно дългогодишното партньорство и сътрудничество с университета, при решаването на научни проблеми и при внедряването на иновации.

Акад. Белоев отбеляза, че през последните 4-5 години университетът направи скок, като е един от 10-те изследователски университети. Русенският университет е иновативен, модерен и си поставя доста сериозни амбициозни планове за изследователски дейности в нови научни области, допълни още академик Белоев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Искат закриването на въглищни централи у нас
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: