Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Ръст на делата за домашно насилие в Русе
Автор: Неда Узунколева 15:30 / 25.03.2024Коментари (0)1442
©
Близо 40% ръст на делата, образувани по реда на Закона за защита от домашно насилие, отчитат от Районния съд в Русе. От началото на тази година техният брой е 31, докато за същия период през 2023 г. той е бил 22. За цялата изминала година делата за домашно насилие, заведени в Районния съд в града са били 106. Данните бяха представени по време на финалната пресконференция по проект "Партньорство с кауза“, който се реализира от Сдружение "Център "Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб "Отворено общество“ – Русе и Областната администрация, финансиран по Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г. По време на пресконференцията беше споделено още, че до края на миналия месец в Русенско са били издадени 17 заповеди за защита от началото на тази година. 13 от тях са били за незабавна защита. За сравнение през 2023 г. тези заповеди са били общо 111, от които 58 за незабавна защита. Според областния управител Данаил Ковачев темата за превенцията на домашното насилие трябва да е на постоянен фокус пред държавната и местна администрация, като доброто взаимодействие между институциите и неправителствения сектор е ключов компонент.

В рамките на проекта бяха проведени повече от 40 срещи във всички населени места от региона, както и редица обучения на специалисти и ученици. В рамките на информационните сесии, в които участваха повече от 1000 души от региона, бяха разгледани редица реални казуси. Темите, които бяха обсъждани включваха спецификата при работа с деца, жертви и/или свидетели на престъпления или пострадали от насилие, превенцията на агресивно поведение при подрастващите, както и адекватното и навременно предоставяне на психологична, социална и правна подкрепа на пострадали от домашно насилие и на извършителите на такова. Особено внимание бе обърнато на подходите за ранна превенция при домашно насилие и междуинституционално сътрудничество, а също и на различните услуги за подкрепа на жертвите от домашно насилие. Част от своеобразния курс включваше и по-тясно профилирани юридически теми, като прилагането на Закона за защита от домашно насилие, както и ролята на координационния механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие.

Припомняме, че от октомври 2022 г. в Русе функционира и уникален по рода си консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи,

претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин. До момента от услугата са се възползвали над 260 души от региона. От януари 2024 г. до сега Центърът е помогнал на повече от 40 потърпевши. Добрата новина е, че Центърът ще продължи да функционира и след края на проекта. Потърпевшите могат да получат психологическа, социална и юридическа консултации от експертите в Центъра.

На пресконференцията присъстваха и представители на Малка грантова схема на Програма "Правосъдие" към Министерството на правосъдието.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: