Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Самолети срещу градушки ще излитат и от Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 13.03.2023Коментари (0)376
© БНТ
До края на месеца трябва да бъде завършена оградата на Летище Русе, а от май да започнат да излитат и самолети за борба с градушките. Фирмата инвеститор има техника и за предизвикване на валежи, за което вече е сключила договор с Румъния. От българска страна засега не е проявен интерес, въпреки че в последните години валежите са намалели, съощава БНТ.

След като от летището при село Щръклево повече от 30 години вече се извършват единични полети и то най често от селскостопански самолети, през май то отново трябва да стане активно действащ аеропорт. Инвеститорите, чиято дейност е борба с градушката в България и Румъния, казват, че имат сериозни планове за неговото развитие. За седмица само в материали са инвестирани към 700 хиляди лева – вече е изградена 3 километра от оградата, която трябва да спира дивите животни да навлизат на пистата. Започнал е ремонт и на офисите на втория етаж на сградата на терминала.

"До края на март трябва да завършим 90% от оградата, напълно завършена. Тука горе правим стаите за оперативно управление и за пилотите. И подмяна на водопровода. Това е първият етап на работата. Вторият е осветление на пистата, за да могат да се изпълняват нощните полети…7,50 Тука ще има работа за целия български народ и половината китайци. Идеята е да изградим цялата база за поддръжка на нашия вид самолети на територията на летище Русе. А това значи, че ще се отворят доста работни места, стига да има желаещи за работа, защото досега трудно се намират общи работници, а не знам за специалисти", каза Христо Крушарски – представител на дружеството.

Фирмата има сключен договор с българската Агенция за борба с градушките да защитава 33 хил. кв. км от Черно море до Ботевград и от река Дунав до Стара планина. Отскоро работи и със система за предизвикване на валежи, но засега само в Румъния.

Надяваме се да работим и в България тази година. Ефектът, който румънската страна ни докладва, е значителен. Може би 40% увеличение на валежите", каза Георги Налбантов, управител на летище "Русе порт".

Между фирмата инвеститор и Община Русе има подписано споразумение в рамките на 24 месеца дружеството да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище. В договора се казва, че ако клаузите не бъдат спазени, фирмата трябва да се оттегли, а направените подобрения да останат. Споразумението обаче се оспорва в съда.

"Жалбата е неоснователна. Изцяло противоречи на Закона за гражданското въздухоплаване и показва повече емоция и желание за спиране на проекта, отколкото внимателен правен прочит", каза Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

Русенци се притесняват и че сградата, обявена за недвижима културна ценност като представител на модернизма от втората половина на 20-и век, може да загуби своята идентичност. По щастливо стечение на обстоятелствата тук е оцеляло и автентичното вътрешно обзавеждане.

"Сградата си остава във вида, в който си е. Най-много да се подмени част от дограмата, ето, виждате, всичко вече се е разпаднало, вчера вятърът е съборил стъкла, падат стъкла. Ако не могат да се укрепят, значи трябва да се подменят стъклопакетите", каза още Христо Крушарски – представител на дружеството.

Инвестицията, поне на първия етап, трябва да достигне два милиона и половина. Русенци обаче се надяват един ден оттук да излитат пътнически самолети, както наскоро пак им обещаха. И разчитат това да не е поредният проект, пуснат по дългата писта на предизборния популизъм.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: