
ЗАРЕЖДАНЕ...
Сиренето в Русенско е качествено, показва проверка на РВМС | ||||||
| ||||||
Качествените сирена са два пъти по-скъпи от продуктите с растителни добавки. В русенска област само една мандра използва при производството на сирене и кашкавал растително масло. Останалите пет все още работят по класическа технология и разчитат изцяло на млечни продукти. Според специалисти от русенската Ветеринарномедицинска служба подобен вид смесване на растителни продукти в кашкавала и сиренето е повече разпространено в Южна и Централна България. В града ни все още може да се намери качествено сирене, което обаче е на по-висока цена - около 7 и 50 лева за килограм. Най-често срещаният примес е палмово масло, внос от Малайзия. "Тези добавки са вредни до толкова, че примесите съдържат тежки вещества", обясни д-р Албена Иванова, началник отдел ДВСК при РВМС. Освен палмово масло, някои от производителите добавят в сиренето си и сухо мляко. Максимално допустимото съотношение е 70 на 30 процента в полза на естествения продукт. "Производителят иска да си продаде стоката евтино, търговецът също, както и самият клиент търси ниска цена. Ще разпознаем естествения продукт на първо място по цената, както и по вкусовите качества, ако човек е достатъчно запознат", каза още Иванова. От декември миналата година русенската Ветеринарно-медицинска служба е направила 12 проверки на големи супермаркети и хипермаркети в региона. След огледа е даден срок до 28 февруари за отделянето на млечните продукти с примеси в друг щанд, за да могат да бъдат разпознавани от клиентите. За неспазилите предписанието след тази дата ще бъдат наложени глоби от 200 до 1000 лева, а при повторно нарушение санкцията ще се удвои. Източник: БНТ "Север" |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg