Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
"Скалните манастири по Русенски Лом" е новото издание на Регионален исторически музей – Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 15:36 / 24.10.2022Коментари (0)448
"Скалните манастири по Русенски Лом“ е новото издание на Регионален исторически музей – Русе, което представя сакрални места на вярата, разположени в долината на река Русенски Лом. Своеобразният пътеводител, свързан с религиозното развитие на българите през Средновековието, разкрива духовните средища в региона с водещо значение за утвърждаване на християнството по нашите земи.

Сред тях са поредицата от монашески обители, образуващи един голям манастир, известен като "Ивановски скални църкви“. Поместена е информация за храма "Св. архангел Михаил“, както и за "Чертозите“ и "Голямата църква“. Представен е скалните комплекси при "Кръщалнята“, "Господев дол“, църквата "Св.св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, известна като "Съборената църква“, "Църквата с големия ореол“ и "Белберницата“, "Света Богородица“, "Стълбицата“. Изданието съдържа също сведения за пещерните манастири около Средновековния град Червен, пещерите "Водна“ и "Тъмно“, разположени на левия бряг на р. Черни Лом между селата Табачка и Червен, за скалния манастир при Цар Калоян, Големият Нисовски манастир, Крепчанският скален манастир, манастирите "Грамовец“, "Чиплийско“, "Св. Петка“ и "Св. Димитър Басарбовски“ край Русе.

Богато илюстрованата публикация дава информация за личността и приноса на Свети Патриарх Йоаким I, създателят на Ивановския скален манастир, за утвърждаване на монашеската обител като значим духовен център не само в региона, но и в България, за дарителите и образите им, изобразени в скалите, за стенописите, запазени от далечния 14 в., за местните хора, ценността и знанието им за скалните обители.

Автор на "Скалните манастири по Русенски Лом“ е уредникът в Регионален исторически музей – Русе Евгени Георгиев. Снимките - около 100 на брой, са дело на Явор Мичев, Милен Йорданов, Евгени Георгиев, както и фотоси и от фонда на музея.

Новото издание е двуезично – на български и английски език. Може да бъде закупено от музейния магазин, разположен в сградата на Историческия музей на пл. "Батенберг“ 3.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: