Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Скандал и заплахи на среща за проблемите в бившия КТМ
Автор: Екип Ruse24.bg 11:57 / 11.12.2015Коментари (0)927
©
Поредният скандал "обагри" срещата между областния управител Стефко Бурджиев, представители на индустриалния бизнес, Сдружение "Екологично бъдеще за децата и жителите на гр. Мартен", на държавни институции и политически партии за обсъждане на въпросите за ограничаване и минимизиране на отрицателното въздействие върху здравето на хората и компонентите на околната среда на територията на КТМ.

Стигна се дотам, че от Сдружението заплашиха да сезират румънската държава, Националният омбудсман на България и Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно проблемите в района.

"В този район има грубо нарушение на законодателството на България. Това е екобомба, която трови въздуха на жителите на Мартен, Русе, а дори и на хората в съседна Румъния. Явно трябва да се стигне до там, за да се вземат мерки", заявиха представителите на Сдружението Недялко Попов, Веско Маринов и Анатоли Казаков. Те показаха документ, според който на "Полисан" АД се разрешава да преработва 1000 тона гудрон и битум годишно, а не, както досега се твърдеше - по 10 хиляди. Отделно, фирмата изгражда разширение за увеличение на производството до 200 000 тона годишно. Иска да изгради и инсталация за хидрокрекинг за производство на бензин и дизел. Преработваната суровина от мазут и котелни горива ще бъде 250 000 тона годишно.


Губернаторът свика поредната среща с представители на местния бизнес, държавни институции и политически партии, за да обсъдят как да се ограничи отрицателното въздействие на замърсителите върху здравето на хората и околната среда.

Напрежението в Мартен ескалира през пролетта, когато жителите му заплашиха да затворят Дунав мост. Разпоредена от областния управител Стефко Бурджиев проверка откри незаконен строеж на вакуум колона, 2 бетонни площадки и 12 резервоара към съществуваща инсталация за производство на гудрон от "Полисан". От РИОСВ и РДНСК бяха съставени 2 констативни акта на дружеството.

"Уважавам мотивите на сдружението, на живеещите в района хора, ще настоявам нещата около изграждането на инсталацията да бъдат изчистени до край", заяви в края на срещата Бурджиев.

Източник: Ruse-news







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: