Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
След анкета в Русе: Близо 10% от учениците са употребявали редовно наркотици през 2023
Автор: Екип Ruse24.bg 15:18 / 26.01.2024Коментари (0)528
Между 40% и 45% от учениците в област Русе са чували за техни връстници, които употребяват наркотици и знаят или са чували за лица, които предлагат забранени вещества. Този процент е с около 2% - 3% по-висок за град Русе. 81% от отговорилите положително на този въпрос са ученици между 8 и 11 клас. Това стана ясно от проведена днес среща в рамките на инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата", чийто идеен организатор е журналистът Румен Николаев.

На срещата присъстваха представители на местната и държавната власт, а също и на неправителствения сектор. Според областния управител Данаил Ковачев инициативата предизвиква сериозен положителен ефект, като това се дължи най-вече на достъпността, по който е представена информацията сред подрастващите. Той отбеляза, че проблемът не е само на територията на град Русе, но разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите се наблюдава и в по-малки населени места от областта. Ковачев сподели, че организацията на управление на инициативата е много лека и това позволява безпроблемно маркиране на идеи, тяхното обсъждане и в последствие техническото им осъществяване. Областният управител бе категоричен, че ще продължи да подпомага по всякакъв начин реализирането на подобни събития.

От своя страна началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева посочи, че проблемът с дрогата сред учениците е твърде наболял в обществото ни и не трябва да остава извън обсега на общественото внимание. "Лесно се говори за хубавите неща, които носят удовлетворение и радост в ежедневието, но трудно говорим за болката, проблема и бъдещето на нашите деца, когато те са застрашени да станат лесна жертва на приема на наркотици“, каза тя и сподели, че всички в обществото се говори само, когато има някакъв случай. Тя поясни, че редовно се провеждат разговори с деца и родители за опасността от дрогата и заяви, че Русе е първият град в страната, където за втори път се осъществява такава мащабна анкета, съобщи Областна администрация - Русе.

Румен Николаев посочи, че инициативата не е проект, не се финансира, и не е кампания, защото нейната цел е общественото внимание да бъде постоянно привлечено към превенцията и борбата с наркотиците и по този начин да се сведе до минимум употребата на дрога сред подрастващите. "Направеното не е важно като резултат от някаква дейност, а напротив важно е, защото касае децата на Русе, родителите и цялото общество и най-вече тези деца да растат здрави и да водят смислен живот“, каза идейният организатор и сподели, че всичко дейности се реализират от изцяло доброволен подтик и желание за осмисляне на проблема, който става все по-голям и по-сериозен. Той благодари на всички участници и на тези, които са особено активни. Сред тях са РУО, Регионалната здравна инспекция, Българския червен кръст, административният директор на лечебни заведения "Медика“ Алисе Муртезова, Община Русе и нейните структури като Превантивния информационен център по наркомании, а също и Общинския младежки дом, както и Областната дирекция на МВР.

Данните са част от мащабно проучване, проведено в региона през изминалата година. Това е втората по рода си анкета, като този път тя е обхванала над 5400 ученици и повече от 4500 родители. За сравнение през 2022 г. в първата анкета участваха близо 4300 ученици и 3138 родители. Сред основните изводи, които бяха представени са, че благодарение на множеството мероприятия, проведени в рамките на "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" все повече ученици асоциират употребата на дрога с негативни преживявания и агресия. Въпреки това все още голяма част от тях се оказва, че не са достатъчно информирани за проблемите, до които водят психоактивните вещества. Също така благодарение на инициативата се наблюдава спад с 1% дела на учениците, които някога са употребявали наркотични вещества. Освен това значително се е увеличил броят на ученици и родители, които са се запознали и имат отношение към проблема с употребата и злоупотребата на наркотични вещества. За съжаление спрямо 2022 г. с 8% са се увеличили учениците в град Русе, които са чували за лица, които предлагат наркотици. С 1% повече са анкетираните в областния център ученици, които са били свидетели на инцидент с техен връстник след употреба на наркотици съобразно данните за областта. Сега данните сочат, че 688 ученици или около 15% от учениците са се сблъсквали с подобен инцидент. Въпреки всичко за сериозността на проблема говори и, че 9.45% от участвалите в проучването или общо 421 ученици са посочили, че редовно са употребявали наркотични вещества през измината година. Спрямо анализа за 2022 г. през 2023 г. малко над 1% от учениците са посочили, че употребяват редовно марихуана. Независимо от този факт най-голям сред използваната от учениците дрога се пада на марихуаната – 32%. Употребата на амфетамини, екстази и опиати се увеличава. От всички анкетирани 8% или 377 ученици са заявили, че някога през живота си са ползвали наркотици. Половината от тях са пушили марихуана. С 3% се увеличават учениците в град Русе, които през 2023 г. употребяват редовно наркотични вещества. Сравнението е на база данни от 2022 г.

Колкото до проблема с райския газ, 560 ученици или приблизително 12% от анкетираните са споделили, че са употребявали. 486 от тях са били в гимназиалния етап на образованието си. Останалите 74 са били между 5 и 7 клас.

Няма как да не бъде отбелязано, че вече над половината от анкетираните са отговорили, че знаят къде да потърсят помощ, ако имат проблем с наркотиците. Около 50% от анкетираните учениците са заявили, че биха споделили с родителите си за проблем с дрогата. Същевременно 53% от родителите разговарят често с детето си разговарят често за опасността от употребата на наркотици, а повече от 60% биха се включили лично в дейностите по инициативата. 94% от родителите нямат подозрения, че детето им употребява някакви наркотици. Такова опасения изпитват около 4% от възрастните.

Данните от детайлния анализ бяха представени от експерти от РЗИ – Русе и БЧК. От страна на Митницата в Русе заявиха, че през изминалата година са задържали около 360 кг марихуана и отделно над 1000 кг. технически коноп. Заловените метаафетамини са около 4 кг.

От своя страна общинският съветник от ПП-ДБ в Русе и лекар в Университетска болница "Канев“ д-р Петя Кашукеева заяви, че за да може един проблем да започне да се решава той първо трябва да се дефинира. "Така ще разберем срещу какво се изправяме и какви са тенденциите в момента. Ситуацията често се променя и ние трябва да се адаптираме към нея“, сподели д-р Кашукеева. Според нея инициативата е едно много добро начало за справяне с все по-наболелия проблем с дрогата. Не на последно място тя отбеляза, че е необходимо да се говори на разбираем за подрастващите език, на език достъпен за т.нар. поколение Z, защото в противен случай няма как да се стигне до тях.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Български национален отбор по футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: