Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Стартира фестивалът "Мартенски музикални дни"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:03 / 12.03.2016Коментари (0)972
© Дарик
Зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков даде старт на тазгодишното издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Час преди старта на концерта, във фоайето на Доходното здание беше открита живописна инсталация "Амадеус" на трима автори - Вергиния Пенчева, Златка Стойкова и Мая Кубратова.

Тържественото откриване на фестивала беше последвано от концерт на Симфоничен оркестър на Държавна опера - Пловдив, с диригент Емил Табаков и солист Минчо Минчев. Поздравителни адреси бяха получени от президента Росен Плевнелиев, Мария Габриел - член на Европейския парламент, от Министерство на културата, народни представители и др.

В своето слово по повод стартирането на фестивала, който ще продължи до 27-ми март, инж. Наков заяви, че е щастлив от факта, че един от най-реномираните фестивали за класическа музика в България се провежда именно в Русе. 

"Гордея се, че Русе успя не само да съхрани тази уникална традиция, но и със своята нестихваща креативност да я развива успешно като своя културна емблема, достойна за европейския облик на нашия град", каза още зам.-кметът.

По повод 110-тата годишнина от рождението на Дмитрий Шостакович фестивалът беше открит с неговото произведение "Празнична увертюра". След откриването ценителите на класическата музика ще могат да се насладят на творчеството на над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на световно ниво, 25 концерта, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Кариерата на Емил Табаков като диригент започва от Русенската филхармония през 1976 г. От 1985 до 2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. 

От 1994 до 1999 г. е главен диригент на Белградската филхармония, а в периода 2002 - 2008 оглавява Симфоничния оркестър на Билкент - Анкара. От края на 2008 г. до края на 2015 г. е последователно директор на дирекция Музикална продукция и състави на БНР и главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. 

Излиза на многобройни престижни сцени по цял свят и участва в записи на симфонични и оперни произведения за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), EMI, Naxos и др.

Солистът на цигулка, Минчо Минчев е дългогодишен приятел на фестивала "Мартенски музикални дни" и по традиция паралелно освен участието си на сцената, той ще води и Майсторския клас по цигулка в Международната музикална академия "Проф. Саша Попов". 

Неизмеримият талант на Минчо Минчев е оценяван със суперлативи по цял свят. Свири като солист с много от водещите оркестри в света и работи със световноизвестни диригенти, концертира в най-престижните световни зали. 

Има множество записи за български и световни лейбъли. Журира престижни международни конкурси в страната и чужбина, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия.

Симфоничният оркестър на Държавна опера - Пловдив е наследник на Пловдивска филхармония - първият извънстоличен държавен оркестър, създаден през 1945 г. Оркестърът притежава богат репертоар от класическа и съвременна музика, като сред гост-диригентите, с които е работил, се открояват имената на Дмитрий Шостакович, Святослав Рихтер, Мсистлав Ростропович, Игор Ойстрах и др. 

Осъществява концертни турнета в почти всички европейски страни и редица прочути зали по света. Носител е на награди, сред които Кристална лира на СМТДБ (2007, 2011), наградата Пловдив и др. Музикален директор на състава е Диан Чобанов.

Източник: Дарик







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: