Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Стоилов върна за преразглеждане решение на Общински съвет – Две могили
Автор: Екип Ruse24.bg 12:20 / 11.10.2010Коментари (0)677
© Ruse24.bg
Със заповед, областният управител Пламен Стоилов върна за преразглеждане решение на Общински съвет - Две могили. Мотивите на г-н Стоилов са, че то е незаконосъобразно.
С Решение №768 по Протокол №53 от 27.09.2010 г., Общински съвет - Две могили е решил да отдаде под наем за срок от 6 години част от "Гробищен парк" в град Две могили на НПО, с участието на Общините Борово, Иваново и Две могили и да упълномощи кмета на общината да предприеме необходимите действия за изпълнение на същото.

С това решение, Общински съвет - Две могили е нарушил задължителните правни норми на чл. 14, ал. 7, вр. с ал. 2 от Закона за общинската собственост и чл. 146, във връзка с чл. 59, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс.
Не е индивидуализиран имотът, който се отдава под наем - няма посочен номер, площ, граници и др. белези, характеризиращи имота. В докладната записка от кмета на общината, а оттам и в решението не е цитиран конкретен имот, който да бъде предмет на сделката. Към докладната записка са приложени след заседанието на общинския съвет четири акта за публична общинска собственост и четири скици за различни имоти. Два от имотите са с начин на трайно ползване "пасище, мера", другите два акта са за имот "Гробище" и сграда "Ритуален дом". В този смисъл, Решение №768 няма определен предмет, изложените съображения за приемането му са от твърде общ характер, т.е. не са конкретизирани, следователно противоречи на императивните правила за оформяне актовете на колективните органи на местно самоуправление, липсват мотиви. Съгласно чл. 59, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, липсата на мотиви представлява съществено нарушение на формата за издаване и води до незаконосъобразност.
Решение №768 е прието и в противоречие с императивни материално-правни норми, което е самостоятелно основание за неговата незаконосъобразност.

Само части от имоти публична общинска собственост могат да се отдават под наем, по изключение, при условие че наемането им не пречи на дейността на лицата, които ги управляват, но само след провеждане на търг или конкурс, предвижда разпоредбата на чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост. Срокът за отдаване под наем, по смисъла на същата норма е до пет години. Срокът за наем от шест години в посоченото решение е по-дълъг от нормативно установения максимум. Превишаването на срока на наем е съществено нарушение на императивните правила. В диспозитива на Решение №768 се решава точно кой да бъде наемателя вместо да се обяви провеждането на търг или конкурс. Не е индивидуализирано лицето, на което се отдава под наем - няма приложено актуално състояние на сдружението, Единен идентификационен код и др.
Правното основание за приемане на Решение №768 не съответства на фактическите основания и съдържа грешно цитирани нормативни актове.

Според съображенията, изброени по-горе, Решение №768 на Общински съвет Две могили е незаконосъобразно, поради което е върнато за ново обсъждане със заповед на областния управител.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Случаят "Даная"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: