Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Състоя се заседание на Областен съвет за развитие на Област Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 14:58 / 11.12.2015Коментари (0)396
©
Днес, 11.12.2015 г., от 10:00 ч. в Зала 1 на Областна администрация - Русе под председателството на г-н Явор Янчев - заместник областен управител на Област Русе, се състоя планираното за годината заседание на Областния съвет за развитие на Област Русе.

В рамките на заседанието беше обсъдено предложението за включване на цялата Област Русе в обхвата на Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Отправените в тази връзка коментари касаеха липсата на модерна инфраструктура, както и необходимостта от осигуряване на по-лесен достъп до инвестиции на бизнеса.

На следващо място, представителите на общините в Област Русе докладваха техни предложения за проектни намерения, които да бъдат включени в Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони.

Преобладаващият брой проектни предложения са насочени към подобряване на транспортната свързаност и рехабилитация на пътната мрежа. Други касаят подобряването на базата в учебните заведения с цел осигуряване на сигурност за децата. 

Съществен елемент от дневния ред на заседанието беше приемането на Финална оценка за въздействието на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Област Русе 2010 - 2015, както и одобряване на предложения проект на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Област Русе 2016 - 2020.

Г-жа Кристина Георгиева - директор на Регионална дирекция по социално подпомагане - Русе, направи преглед на състоянието и развитието на социалните услуги, държавно делегирана дейност, в Област Русе. Тя допълни, че разработената Стратегия за следващия планов период е жив документ, като съответните предложения за актуализации ще бъдат обсъждани на заседанията на Звеното за мониторинг и оценка на Стратегията през годините.

По време на заседанието на Областния съвет за развитие стана ясно, че Област Русе е единствената област, която успешно е осъществила процеса на деинституционализация на деца, като към настоящия момент в Област Русе не съществува нито една институция за деца. 


В този контекст, г-жа Георгиева подчерта, че борбата през следващите години ще бъде насочена към осигуряване на ефективна грижа за възрастни хора, като ще се търсят варианти за закриване и/или трансформиране на специализираните институции за възрастни в Област Русе.


Не на последно място, беше проведен избор на представители на общините от Област Русе в Регионалния съвет за развитие на Северен Централен район. След гласуване бяха приети следните решения:


1. Областният съвет за развитие одобрява предложението за включване на цялата Област Русе в обхвата на Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. В срок до 17 декември 2015 г. Областният управител да изпрати предложението до Министъра на регионалното развитие и благоустройството, ведно с препис от решението;


2. На основание чл.22, ал.4, т.2 от Закона за регионалното развитие, Областният съвет за развитие на Област Русе съгласува проектните предложения на общините в Област Русе за включване в Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони. Проектите имат ключова роля за икономическото развитие на съответната община и ще допринесат съществено за преодоляване на съществуващите проблеми. Списъкът с проекти да се изпрати на Министъра на регионалното развитие и благоустройството, ведно с препис от решението в срок до 17 декември 2015 г.;


3. Областният съвет за развитие приема Финалната оценка на въздействието на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Русе 2010-2015 г.;


4. Областният съвет за развитие одобрява Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Русе 2016-2020 г.

5. Областният съвет за развитие определя следните представители на общините в Регионалния съвет за развитие на Северен централен район:
- Г-н Пламен Стоилов - кмет на Община Русе;
- Г-н Божидар Борисов - кмет на Община Две могили и
- Г-н Димитър Славов - кмет на Община Бяла.

В края на заседанието бяха оформени следните предложения за обсъждане на следващо заседание, а именно:


- Предложените три варианта на трасе на магистралния път Русе - Велико Търново да се разгледат от допълнително сформирана широко експертна комисия за изразяване на мнение по отношение избора на вариант;


- Да се представи готовността за реагиране при бедствия на територията на водоеми, свлачищни обекти и др. подобни в кризисна ситуация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: