Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Талантливи деца от различни етнически групи омагьосаха публиката на концерта "Да празнуваме заедно"
Автор: Екип Ruse24.bg 18:18 / 19.12.2023Коментари (0)945
© Областна администрация - Русе
С голям успех премина концертът "Да празнуваме заедно" на фондация "Етническа хармония". В него участваха близо 150 талантливи деца и младежи от различни етнически групи, като представиха най-различни танци, песни и стихотворения от българския, арменски, турския и ромския фолклор.

Събитието се състоя в Пленарна зала на Община Русе, а приветствия към организаторите и участниците бяха отправени от името на областния управител Данаил Ковачев и кмета Пенчо Милков.

"Радостен съм, че в нашия град се провеждат подобни събития, които са свидетелство за толерантността и разбирателството между различните общности. Това е поредното доказателство за висотата на нашето общество. В динамичните глобални условия, в които живеем, често ставаме свидетели на размити ценности, но тази прекрасна инициатива, която продължава вече близо четвърт век, е сред най-ярките свидетелства за човечност и загриженост към другия“, се казва в написаното от Ковачев. "Творете, радвайте се и постигайте нови успехи! Убеден съм, че Вашата работа ще продължи да получава заслужено признание от все повече хора. Успех и на добър час, и знайте, че имате пълната ми подкрепа“, допълва още областният управител.

Над два часа русенци и гостите на концерта "Да празнуваме заедно" се наслаждаваха на таланта на участниците, които с много музика, танци и етно-предизвикателства ги пренесоха във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници. Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона взеха участие в инициативата.

Момичетата и момчетата от арменския танцов състав "Аревахач“ с много настроение представиха своя фолклор. Особено впечатлиха публиката с танца си "Трибагреник". Коледни песни на български, английски и арменски езици изпяха децата от арменската общност. Традиционно турски, български и ромски фолклор представиха децата и младежите от Народно читалище "Гюнеш". Те се отличиха и с разнообразни автентични и модерни костюми на турската общност. Уникално тъпан-шоу изненада публиката на концерта "Да празнуваме заедно“. Алейна Махмудова се изяви със соловия танц "Кокиче".

Пищно ревю с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на събитието. Елегантните момичета и момчета от Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова“ за пореден път дефилираха с много грация и самочувствие със специално подготвена колекция, посветена на Русе.

Изящни класически балетни изпълнения, български фолклорни песни и танци също бяха част от програмата на "Да празнуваме заедно". Децата от Хор "Дунавски вълни“ с Коледни песни потопиха всички присъстващи в настроението на предстоящите празници. Балетната школа "Инфанти“ към читалище "Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път бе подготвила нова феерия от пищни класически танци. Те се включиха с танци от балетите "Жизел", "Баядерка" и "Есмералда". Най-малките балерини се представиха с италианска тарантела.

В програмата бяха включени певчески изпълнения на солистите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Зорница“ при Общинския детски център за култура и изкуство. Зрелищни акробатничи изпълнения също изненадаха публиката на концерта "Да празнуваме заедно". Мартин Василев и Гергана Ганчева от "Слънце" поздравиха публиката с популярни коледни песни. Виртуозните танцьори от Фолклорен ансамбъл "Русчуклийче“ с ръководител Нели Гарвалова също се погрижиха за доброто настроение.

Добрият Дядо Коледа и тази година бе подготвил щедра почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта "Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

"Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ вече повече от двадесет години разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България“, сподели председателят на "Етническа хармония“ Румяна Куцарова.

Тя посочи още, че концертът "Да празнуваме заедно" за поредна година е даван за пример за добра практика на високи форуми на Европейската комисия. Традиционният концерт "Да празнуваме заедно" събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на една успешна година за "Етническа хармония“, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование.

Още по темата: общо новини по темата: 311
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
12.01.2024 »
08.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: