Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Танцов състав "Хармония" на РУ празнува своя 40 годишен юбилей
Автор: Екип Ruse24.bg 17:13 / 02.06.2010Коментари (0)939
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В програмата на концерта с водещ Венцислав Петков, който ще се състои на 4 юни от 18.30 часа в Доходното здание, са включени изпълнения на оркестъра със солистките на състава и танцовите постановки: Куди - музика Тодор Пращаков, хореография Кирил Дженев и постановка Веселина Монова; Варненски танц - хореография Димитър Джамбазов по народна музика; Гергьовден - музика Тодор Пращаков, хореография Кирил Дженев и постановка Веселина Монова; Тракийски танц - хореография Веселина Монова, подбор и музикална обработка Димитър Цапарков; Това сме ние - подбор и обработка на музиката Димитър Цапарков и хореография Веселина Монова. Зрителите ще видят и танца Пловдивски кокони в изпълнение на ветерани от състава по музика на Николай Стойков и хореография на Кирил Дженев.

Танцов състав Хармония се стреми да съхранява и сценично да претворява богатството на българския танцов и музикален фолклор. Създаден е през 1970 г. от концертен състав танцьори и професионален оркестър с певици. Музиката изпълнява оркестър с два акордеона, синтезатор, китара и тъпан. В състава винаги се привличат студенти, повечето от тях се включват още през първата година на следването си. Художествен ръководител е Веселина Монова, а ръководител на оркестъра - Димитър Цапарков. 

Постановките в репертоара са от всички етнографски области на България, като се следва специфичният стил на игра за всяка от тях. Разнообразни са и българските национални костюми на изпълнителите, богати на шевици и орнаменти, изработени от вълна и памук. Украсите за главите на жените са многоцветни кърпи или шапки, обшити с мъниста, парички, накичени с цветя. Носиите от различните етнографски области се различават - сукмани, двупрестилчени или поли и елеци. Всички те се обличат върху бели ризи с богата шевица, извезана и по ризите на мъжете. Мъжкото облекло също е разноцветно, макар и по-сдържано, особено при поясите и елеците.

Танцовият състав на Русенския университет е лауреат на републикански фестивали, носител на златни медали. Гастролирал е с голям успех в Гърция, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Англия, Русия, Чехия, Полша, Турция.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2023 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: