Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Тази ценна сграда в Русе е вече празна: Какво ще бъде бъдещето й?
Автор: ИА Фокус 18:01 / 23.05.2023Коментари (0)315
© БНТ
Генералното консулство на Русия в Русе затвори врати преди близо година, след решението за експулсиране на 70 руски дипломати от България. Какво обаче се случва от тогава с имота и какви са плановете за бъдещето му?

Още от края на 19-и век Русе се е оформил като консулски град, с официални представителства на над 10 държави, сред които Англия, САЩ, Австрия, Италия, Франция, Гърция и други. Русия има дипломатическа мисия тук от 1865 г. В средата на миналия век в града работи консулство на СССР. Впоследствие то прекъсва и възобновява дейността си на 20 декември 1985 г. в сградата, която действа и до миналата година, съобщиха от БНТ.

В края на 1984 г. архитект Венцислав Илиев печели конкурса за проект, с който сградата в края на Парка на възрожденците, строена през 60-те години на 20-и век за детска градина и ясла, трябва да се превърне в консулство. Към този момент тя дори вече е преустроена и използвана от тогавашния хигиенно-епидемиологичен иннспекторат.

Архитект Венцислав Илиев, проектант на сградата на Генералното консулство на СССР/ Русия в Русе каза за БНТ:

"Доста сериозна и трудна за реконструкция такава една сграда, ако и да е построена 60-те години. Сградата е с площ около 1500 кв. м., включително подземния етаж или сутерена, както се нарича. Има два подземни гаража и два надземни. На първия етаж са консулските помещения – кабинетът на консула, на вицеконсула, на дипломат, библиотека, помещение за счетоводител, малко фоайе и зала с мултифункционално предназначение, направихме и кинокабина. На втория етаж има 5 апартамента. Двата са едностайни, два двустайни и един примерно и той двустаен с всички необходими помещения. В мазата единственото нещо, което поискаха, беше да направим сауна. Действително има една малка сауна. Този период на 85-а година дойдоха руснаците, които щяха да обитават и работят в тази сграда, заедно с тогавашния консул Колесников и след това в сградата съм влизал един път само.“

А както стана ясно, от края на юни 2022 г. консулството на практика остана празно. Тя отново е в ръцете на собственика си - община Русе.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че най-важното е сградата да бъде съхранена. След като от МВР са свалили охраната си, от общината са осигурили служители за охрана, докато се монтират камери. В момента сградата е заключена, охранява се с видеонаблюдение и чака новото си предназначение.

От общината искат сградата отново да е консулска, независимо на коя държава, но смятат, че е правилно да е консулство на Румъния.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: