Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е екзотичен плод, който подобрява концентрацията и паметта
Автор: Цвети Христова 15:36 / 26.02.2024Коментари (0)1084
©
Sofia24.bg ще ви разкаже за екзотичния плод фейхоа. Този плод расте на вечнозеленото дърво Фейхоа или така нареченото йодно дърво в страните на Южна Америка. Вкусът му е сладък с леко горчив привкус. Любопитно е, че узрелите плодове сами падат от дървото. Въпреки че кожата е годна за консумация, плодът обикновено се яде, като се разреже наполовина, след което се изгребва пулпата с лъжица.

Фейхоа има сочна, сладка пулпа от семена и леко песъчлива плът по-близо до кожата. Венчелистчетата на цветето са годни за консумация. Използва се при приготвянето на десерти като сорбе, сладки пайове или за направата на салати.

Плодовете редовно се консумират от птици. 

Този плод идва от Южна Бразилия, Източен Парагвай, Уругвай и Северна Аржентина. Фейхоа също така е често срещан в градините на Нова Зеландия. Широко се култивира като декоративно дърво и заради цветовете му. Това е вечнозелен храст или малко дърво с височина 1–7 метра.

Плодовете имат страхотен екзотичен вкус и са известни с ценните си хранителни и диетични съставки. Фейхоа плод е богат на йод, който лесно се усвоява от организма. Съдържа също така големи количества калий, пектин, витaмин С, фенолни съединения, захари, ябълчна киселина и етерични масла. 100 грама сурова фейхоа осигурява 55 калории или 13% въглехидрати, 8% захари и по 1% мазнини и протеини.

Суровият плод е богат източник на витамин С, осигуряващ 40% от дневната стойност. Една чаша от плода съдържа 16 г диетични фибри. Вкусът му е  комбинация от ягоди с ананас и гуава.

Сравнително краткия срок на годност на плодовете, вероятно обяснява защо фейхоа не се изнася често и обикновено се продава близо до мястото, където се отглежда. Този плод стимулира перисталтиката на червата. Фейхоа е подходящ за хора, които страдат от диабет тип 2. Екзотичният плод извлича холестерола от кръвоносните съдове и артериите и намалява риска от хипертония. 

Фейхоата подобрява концентрацията и паметта.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Диана Димитрова жертва на физическо насилие
Топлофикация София
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: