Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Трудно е събирането на средства за ремонт на етажната собственост
Автор: Екип Ruse24.bg 12:53 / 16.11.2010Коментари (0)364
© Ruse24.bg
Готови са данните за резултатите от приложението на Закона за управление на етажната собственост в Община Русе към 01.10.2010 г. Те показват, че интересът на гражданите за регистрация на сградите в режим на етажната собственост се запазва. Този факт илюстрира осъзнаването на необходимостта от въвеждане на нормите и изискванията на Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/, регулиране на междусъседските отношения и създаване на условия за опазване и възстановяване на общата етажна собственост.

Една значителна част от етажните сгради са с 40-50 годишна история и се нуждаят от средства за поддържане на асансьорните уредби, покривите, дъждовната и битовата канализация, отводняване на мазетата, подмяна на ВиК и топлофикационните инсталации и т.н.

До началото на м.май бяха регистрирани около 500 комплекта документи в режим на етажна собственост. Това, което прави впечатление е, че с общите усилия на Община Русе и на русенските медии, успяхме в рамките на това време да увеличим интересът на гражданите към Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/, като той беше и като инструмент за решаване на конкретните им проблеми в етажната собственост.

В резултат на това за един месец - м.юни, регистрираните заявления се увеличиха с 257 броя.
Въпреки това една част от собствениците не успяха да се регистрират в срок до 30 юни 2010г. Това е разбираемо, защото това е закон, който засяга огромен брой хора в една област, в която повече от 20 години реално не са се предприемали никакви стъпки да се променят нещата.

По данни от отдел "Управление на етажната собственост" в Община Русе към 30.06.2010г. входящите заявления са 1 911, а са регистрирани 757 етажни собствености. Към 01.10.2010 общият брой на регистрираните сгради в етажна собственост вече е 1494, а 368 са входящите заявления.

В цифри и данни към 01.10.2010г. в Община Русе от обявения общ брой входове към сгради 3 488 са регистрирани 2 251, което представлява 64.5 % регистрирана етажна собственост в Община Русе.

Статистиката по комплекси е следната:
В процентно отношение най-много с регистрирани заявления са ж.к."Чародейка"- /Север и Юг/ - 77,7%; ж.к."Родина"1, 2 и 3 - 73,8%; ж.к."Възраждане" - 66,7%; ж.к."Дружба"1, 2 и 3 - 63,9%; ж.к."Здравец"- /Изток и Север/- 62,8%. Налице е известно изоставане в активността на гражданите в Центъра - регистрираната етажна собственост е 60,5%, независимо, че там е най-голям броя на сградите - 1 350.
Не трябва да се пропуска възможността създаденият интерес у гражданите да се свърже с необходимата потребност от повишаване на отговорността на собствениците на етажната собственост за състоянието на собствените им жилища, които обитават и района около тях.

На основание &5 от Преходните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/, кметът на Община Русе в 6-месечен срок от изтичането на срока /30.06.2010г./ организира провеждането на общи събрания и избор на управителни органи в сградите в режим на етажна собственост, когато не са свикани такива. За тази цел организираме кампания във всички квартали в града, във входовете на сградите, които още не са регистрирани, за призоваване на гражданите за добросъвестност и отзивчивост за по-скорошно провеждане на общи събрания. До края на годината се очаква правителството да е готово с новите промени в Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ и да ги внесе в парламента.Те ще облекчат и разяснят редица процедури и ще изменят някои срокове за изпълнение.

От жалбите на гражданите и помощта, която търсят от кмета на Община Русе управителите на етажна собственост, като един от най-трудните проблеми се очертава събирането на средства за ремонт на общите части на етажната собственост и безразличието, с което някои собственици се отнасят към задълженията си по плащане на дължимите суми за текущо поддържане.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: