Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Търговците на благородни метали временно без специализирана лаборатория
Автор: Екип Ruse24.bg 17:31 / 17.09.2010Коментари (0)484
©
Всички търговци на изделия от благородни метали и занаятчиите-златари от региона за известно време няма да могат да ползват услугите на специализираната лаборатория за контрол на такива изделия в Офиса на НАП - Русе. Причината е пенсиониране на служителя, който извършваше тази дейност. Предстои провеждането на конкурс за заемане на длъжността.

Дотогава гражданите и търговците могат да ползват услугите на другите две подобни лаборатории в Северна България, които са във Варна и Велико Търново. В тях се проверяват и маркират с държавен знак златни и сребърни продукти за продажба от производители с материали на клиента - т.нар. занаятчии, от вносители и от търговци.

Печатът, който се поставя върху златните изделия изобразява стилизирана роза, а върху сребърните - житен клас. Под него се изписва чистотата на пробата - за златото тя е от 8 до 14 карата, при среброто е от 500 до 950 на 1000 части от теглото.
Според Валутния закон и нормативните актове по неговото прилагане, не могат да се продават непроверени и немаркирани златни и сребърни изделия, произведени в страната или внесени от чужбина, както и да се предават на клиентите немаркирани изделия, изработени с техен материал.

В търговските обекти или ателиета могат да се държат само проверени и маркирани изделия. Нарушенията на тези изисквания от физически лица се наказват с глоба от 20 000 до 50 000 лева, а за юридически лица се налага имуществена санкция от 50 000 да 120 000 лева.

За да получат държавния знак в лабораторията на НАП, търговците и занаятчиите-златари трябва да представят заедно с изделията от благородни метали и Удостоверение за регистрация в Министерството на финансите, писмени данни за вида, броя, грамажа, пробата /титъра/ на изделията и процентното съдържание на добавки в сплавта. Вносителите представят и митническа декларация.

Изисква се и документ за внесени държавни такси, които за проверка и маркиране на златни изделия са 50 стотинки за 1 бройка, за сребърните - 30 стотинки за 1 бройка, а за златни изделия за зъболекарски цели - 20 стотинки за 1 бройка. Златото се проверяват с методите - еталони на камък или купелация, а среброто с еталони на камък или утаечен обемен анализ - т. нар. Фолхард. Издава се свидетелство за броя, грамажа и пробата за чистота на проверените и маркирани изделия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: