Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Удостоиха двама професори с почетно звание на Русенския университет
Автор: Екип Ruse24.bg 16:43 / 17.11.2015Коментари (0)424
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Доц. д-р Атанас Щерев, д.м. и доц. д-р Радослав Кючуков получиха почетното звание "Заслужил професор на Русенския университет" на тържествена церемония. Предложението за удостояването им беше направено от ръководителите на Факултет "Обществено здраве и здравни грижи", проф. д-р Тодорка Стефанова, и на Факултет "Електротехника, електроника и автоматика", доц. д-р Валентин Стоянов. Почетното звание им се присъжда заради приноса им в развитието и укрепването на образованието и науката в Русенския университет.

След поздравлението си към двамата носители на почетното звание чл.-кор проф. Христо Белоев, ректор на университета, поднесе сърдечните си пожелания и като председател на Общинския съвет на Община Русе.

В обръщението си към аудиторията засл. проф. Атанас Щерев заяви: "Благодаря за изключителната чест да получа званието "Заслужил професор". То ме задължава да работя за Русенския университет и за факултета, където се обучават медицински сестри и акушерки, да работя за просперитета и добруването на всички граждани на Русе и околността, и ще го правя с удоволствие, докато мога."

От своя страна, засл. проф. Радослав Кючуков каза, че е щастлив, че получава званието си през 2015 година, обявена за Международна година на светлината от ООН. "Като енергетик от кариерата, смятам, че енергетиката е цивилизационен избор и без нея бъдещето не би било възможно", каза още той.

Областният управител, доц. д-р Стефко Бурджиев, също се включи в церемонията и поздрави двамата нови заслужили професори. Колеги на засл. проф. Щерев и на засл. проф. Кючуков отправиха благопожелания към тях.

В мотивите за номинацията на доц. д-р Атанас Щерев, д.м. се казва, че от 2011 г. до момента той е част от академичния състав на Факултета по обществено здраве и здравни грижи. Под неговото авторитетно ръководство, преподавателският екип на специалност "Акушерка" изведе първият випуск, дипломирал се в Русенския ,университет. Изключително взискателен преподавател, отговорен за всеки свой академичен час, съчетал лекционните си курсове с практическото обучение на студентите в русенски и столични клиники, доц. д-р Атанас Щерев има харизмата на преподавател, посветен на хуманността. Името му е емблематично в подготовката на студентите по специалност "Акушерка" в Русенския университет.

Висшето си медицинско образование доц. д-р Атанас Щерев получава пред 1969 година в Медицински университет - София. През 1975 г. получава Специалност по Акушерство и гинекология в същия университет. През 1984 година получава Образователна и научна степен "Доктор по медицина". Докторската степен е в областта на физиологията и патологията на репродукцията. В професионалния си път се утвърждава като един от най-изявените специалисти в областта на репродуктивно здраве и чрез допълнителни специализации в авторитетни световни институти и болници - Институт по експериментална ендокринология и химия на хормоните в Москва, Институт по стерилитет във Виена, Университетска болница в Мюнстер, Германия, Лаборатория по експериментална и репродуктивна ендокринология в САЩ.
От 1984 до 2010 г. доц. д-р Атанас Щерев заема ръководни позиции в Медицински университет - София като завеждащ клиника в Института по ендокринология, геронтология и гериатрия и завеждащ Клиника по нови репродуктивни методи и детско-юношеска гинекология към Институт по акушерство и гинекология "Майчин дом". От 2010 г. до момента е консултант към Специализирана акушеро-гинекологична болница "Д-р Щерев" и Медицински център "Репродуктивно здраве", София.

Доц. д-р Радослав Кючуков завършва висшето си образование във Висшия машинно-електротехнически институт (сега Технически университет) - София по специалността "Електроснабдяване в промишлените предприятия". Последователно работи като енергетик и главен енергетик в няколко завода в Русе, като асистент, старши асистент, главен асистент в катедра "Електроснабдяване и електрообзавеждане" във ВИММЕСС (ВТУ "Ангел Кънчев), доцент в Русенския университет. През тези периоди заема и различни административни длъжности: заместник-декан на Общофункционален деканат, председател на Координационен научен съвет, председател на Съвет за учебна и научноизследователска дейност, заместник-ректор по качество на образованието и акредитацията на Русенския университет. Доц. Кючуков е автор и съавтор на повече от 18 книги, 106 статии и доклади, 6 наредби, 3 превода на стандарти и др.

Доц. д-р Радослав Кючуков има изключителен принос за развитие на светлинната техника в регионален и национален мащаб и в утвърждаването на Русенския университет като значим образователен център на европейско ниво. Той създава изследователска група в областта на рационалното използване на светлинните източници. Инициатор е на националната научна конференция с международно участие "Качество на висшето образование", която се провежда на територията на Русенския университет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: