Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Удостояват митрополит Неофит с орден "Св. Св. Кирил и Методий"
Автор: Екип Ruse24.bg 12:21 / 21.06.2010Коментари (0)317
©
Русенският митрополит Неофит ще бъде награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, научи Ruse24.bg.

Митрополит Неофит се предлага за удостояване с наградата за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни, и по повод неговата 65-годишнина.

Светското име на митрополит Неофит е Симеон Димитров. Роден е през 1945 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария при гара Черепиш и Духовната академия в София. Специализира в Московската духовна академия. През 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия. В следващите четири години е ръкоположен за йеродякон и йеромонах и е назначен за старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия, какъвто остава до края на 1980 г. На 21 ноември 1977 г. е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим. В периода януари 1981 г. - декември 1985 г. е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв през декември 1985 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

През 1989 г. епископ Неофит става ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски", а на 26 юли 1991 г. е избран и за първия декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г. В края на 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски". На 27 март 1994 г. е избран, а през април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит. От 1991 г. митрополит Неофит е съосновател и член на Управителния съвет на Международно немско-българско културно дружество с научен център, интегрирано през 1995 г. в Международна фондация "Европейски форум".

През 2002 г. той организира посещението в България на Папа Йоан Павел Втори.

Митрополит Неофит е удостояван с редица високи български и чуждестранни отличия и ордени.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: