Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
В Област Русе 5 нови специалности очакват осмокласниците
Автор: Екип Ruse24.bg 15:11 / 13.06.2023Коментари (0)340
© ОА Русе
Кандидат-гимназистите от русенско през предстоящата 2023/2024 учебна година ще могат да се обучават в общо 67 паралелки. От тях 43 ще са професионалните, а 24 профилираните. В град Русе прием ще се осъществи в 56 паралелки, от които 21 за профилирано обучение и 35 за професионално. Това става ясно от утвърдения държавен план-прием за региона, съобщават от пресцентъра на Областна администрация Русе.

Той е одобрен на национално ниво през април тази година без корекции, така както е предложен от началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева и съгласуван от Постоянната комисия по заетост и областния управител Анатоли Станев. Общият брой на местата, които очакват завършващите седмокласници в региона е 1742, което е с 13 повече от очаквания брой завършващи. Данните за броя на завършващите са от март тази година. Според Станев план-приемът е балансиран и дава много добри възможности за реализация на бъдещите гимназисти.

Разкриват се и пет нови специалности. Четири от тях ще са в Русе, като в тях се предвижда да се обучават 65 ученици. Става дума за "Компютърни мрежи“ в Професионалната гимназия по електроника и електротехника; "Художествена тъкан“ в Професионалната гимназия по облекло; "Промишлена електроника“ в Професионалната гимназия по транспорт и "Пространствен дизайн“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

26 ученици се очаква да учат за първи път и в специалност "Говедовъдство“, която ще бъде разкрита в Професионалната гимназия по селско стопанство в Две могили. Така общият брой на учениците, обучаващи се в нови специалности в региона се очаква да достигне 91. Защитените специалности ще бъдат седем, като в тях ще се обучават 143 ученици. Напълно очаквано в списъка попадат "Минна електромеханика“,  "Говедовъдство“, "Художествена дърворезба“, "Художествена тъкан“, "Корабоводене-речно“, "Корабни машини и механизми“, както и "Локомотиви и вагони“. Други 20 специалности са с очакван недостиг. В тях би трябвало да се обучават малко над 450 ученици. 234 ученици по 14 специалности пък ще имат възможността да учат в дуална форма на обучение.

Подробности може да намерите на уебсайта на РУО.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: