Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
В Русе държавата поема услугите за хора с деменция и психични разстройства 
Автор: Екип Ruse24.bg 09:25 / 10.04.2023Коментари (0)446
©
Финансирането на новите социални услуги на Община Русе – Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, ще бъде поето от държавата. Съгласие за това трябва да дадат общинските съветници на предстоящата сесия.

Двата центъра се помещават в реконструираната сграда на закрития Дом за деца, лишени от родителски грижи "Св. Димитър Басарбовски“. Преди година стартира и реализацията на самия проект, като финансирането му за срок от една година бе по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Проектът приключва на 30 юни 2023 г., като след това е необходимо да се осигури устойчивост чрез продължаване услугите като делегирани от държавата дейности.

Двата центъра за грижа са самостоятелно обособени, с отделни входове, като условията за живот в сградата и дворното пространство са близки до семейната среда и напълно отговарят на функционалните характеристики за предоставяне на резидентна грижа за лица с психични разстройства и лица с деменция, съобщават от rusemedia.com.

Двете услуги вече са включени в дейностите по планиране на социалните услуги в. Закона за държавния бюджет на Република България за съответната календарна година. На 23.03.2023 г. в общинска администрация са получени 2 броя заповеди на Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане за даване предварително одобрение за създаване на две нови социални услуги в община Русе, които да се финансират от държавния бюджет.

Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция ще бъде за 15 потребители, толкова ще има и в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: