Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
В Русе обучават учители и ученици чрез интересна игра
Автор: Екип Ruse24.bg 17:53 / 15.05.2023Коментари (0)322
©
Община Русе се включва в инициативата за въвеждане на климатично образование в русенските училища чрез използване на иновативен инструмент, наречен "Климатична фреска“ /Climate fresk/. В провелото се през уикенда в СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ“ обучение като първи етап от кампанията се включиха 37 учители от 9 общински училища. Под формата на игра бе показана връзката между човешката дейност и климатичните промени.

"Климатична фреска“ е разработена през 2015 г. от френския специалист по климата Седрик Ригенбах и е базирана на докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). Те осигуряват научна информация по въпросите, свързани с измененията на климата, като всеки от тях е над 2000 страници. Най-важното от тези доклади може да се научи само за три часа, докато се играе "Климатична фреска“. Работилницата има за цел по леснодостъпен и забавен начин да даде цялостно разбиране за същността на климатичните промени. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. "Климатичната фреска“ се играе на групи по 5 до 8 участници. Всеки участник може да премине допълнително обучение и след това сам да организира работилници.

В края на играта, ако картите са наредени правилно, показват как човекът влияе на природата.

През 2022 г. 15 деца от Общинския младежки дом взеха активно участие в играта "Климатична фреска“. Тя се организира в рамките на партньорство на Община Русе с Русенския университет "Ангел Кънчев“ и Асоциацията на Дунавските общини "Дунав“ по програмата на Европейската комисия и Съвместния изследователски център (Joint Research Center) "Науката среща регионите“.

Реализирането на дейностите по обучение на учителите е планирано в приетия от Общинския съвет План за младежта за 2023 г. в Раздел "Подкрепа за неформалното обучение чрез разширяване на мрежата от доставчици“, Дейност 9 "Организиране на инициатива за въвеждане на климатично образование в гимназиален етап – Климатична фреска 2023“, а финансирането е в размер на 5000 лв.

Предстои да се осъществи и вторият етап от инициативата, в който ще бъдат обучени 10 фасилитатори, по един от всяко училище. Всеки от тях ще може да организира работилници "Климатична фреска“ и да ги споделя със своите колеги и ученици.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: