Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
В Русе оправдаха подсъдим за нарушаване на противоепидемичните мерки
Автор: Екип Ruse24.bg 10:07 / 10.04.2023Коментари (0)293
©
Постановената от Окръжен съд – Русе присъда, с която подсъдим за нарушаване на противоепидемичните мерки, е бил признат за невинен, бе оставена в сила от Върховния съд и вече е окончателна.

В началото на пандемията от COVID-19, 40-годишният тогава С. П. пристигнал в България от Кралство Великобритания, където живеел и работел, със самолет, като кацнал на ГКПП Аерогара-София. От Столичната РЗИ му издали предписание за задължителна карантина за срок от 14 дни, считано от 20.04.2020 г. на посочения от него адрес в гр. Русе. Два дни по-късно около 10 ч. бил забелязан да тегли пари от банкомат в квартала му, а след още 24 ч. – в магазин за строителни материали в близост да купува стоки, необходими за ремонт на покрива на къщата му. Свидетелят, който го видял, подал сигнал в полицията. До края на срока на карантината, С. П. бил проверяван неколкократно и винаги бил установяван в дома си.

През юли 2021 г. първоинстанционният съд го е признал за виновен, че на два пъти е нарушил противоепидемичните мерки, като не изпълнил задължението си да не напуска мястото за настаняване и му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 10000 лв. След жалба от С. П. Окръжен съд – Русе е отменил тази присъда и е постановил нова, с която го е оправдал, приемайки деянието за малозначително. Според тричленния съдебен състав, както към инкриминираните дати 22-23.04.2020 г., така и след тях, липсват данни подсъдимият да е проявил симптоми на COVID-19, следователно, не е поставил в реална опасност живота и здравето на други лица. От значение е и обстоятелството, че противоправното му поведение е било осъществено в близост до дома му за снабдяване с парични средства и със строителни материали, необходими за спешен ремонт на покрива на къщата му. Наред с това жалбоподателят е бил с добри характеристични данни, неосъждан, трудово ангажиран. Съдът е акцентирал и върху факта, че след извършената проверка от полицейски служители, в оставащия срок на карантината подсъдимият не е допуснал друго подобно нарушение. В този смисъл, инкриминираното поведение очевидно е било инцидентна проява за него.

Според Върховния касационен съд, чрез задълбочен, пълноценен и прецизен анализ на доказателствените материали Окръжен съд – Русе е достигнал до верни правни изводи, че с действията си С. П. формално е осъществил състава на престъпление, но неговата обществена опасност е явно незначителна. Поради това въззивният съдебен акт е оставен в сила и вече е окончателен.

Чл. 355 (2) Наказателен кодекс: Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Чл. 9 (2) : Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: