Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
В Русе се проведе заседание на Регионалния координационен съвет за първична профилактика на рака на маточната шийка
Автор: Екип Ruse24.bg 16:50 / 29.07.2015Коментари (0)250
©
Днес в Зала 1 на Областна администрация - Русе се проведе второто за годината заседание на Регионалния координационен съвет за първична профилактика на рака на маточната шийка в област Русе.

Срещата беше открита от зам.-областния управител Станимир Станчев, който акцентира върху тенденцията за увеличаване на броя на заболелите от рак на маточната шийка. По последни данни в България се разболяват около 1 100 жени годишно, което означава че заболеваемостта е 28,5 на 100 хил. жени, а в световен мащаб заболеваемостта е 18 на 100 хил. жени.

Д-р Елка Юстиниянова - началник на отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ - Русе представи отчета на дейностите по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Област Русе за първото шестмесечие на 2015 г. Според него поставените ваксини в русенска област са общо 149 дози, като през първото полугодие на 2014 г. те са били 187 дози, тоест с 38 дози повече.

По втора точка от дневния ред д-р Татяна Матева - специалист Обща медицина и личен лекар представи най - често срещаните проблеми сред родителите на 12- и 13-годишните момичета, подлежащи на препоръчителна имунизация. Тя наблегна на общото недоверие към системата на здравеопазване, ролята на семейния лекар и акушер-гинеколога по отношение на ваксинопрофилактиката и модерните днес антиваксинални течения, които създават множество трудности в ежедневната работа на общопрактикуващите лекари.

В края на заседанието по предложение на д-р Искра Генева - зам. директор на РЗИ - Русе беше взето решение през месец септември да се проведе пресконференция относно националните решения по проблемите свързани с рака на маточната шийка и плана за действие на регионалния координационен съвет. Второто решение, което беше взето е за провеждане на обучение на медицинските работници в училищата от представител на РЗИ, които от своя страна да запознаят родителите на 12- и 13-годишните деца за проблемите на заболяването.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: