Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Важно за всички шофьори! Ако имате неплатени глоби вече сте застрашени от ЧСИ
Автор: Екип Ruse24.bg 09:29 / 12.04.2019Коментари (5)1333
©
Нарушителите на пътя, които не плащат глобите си, ще бъдат давани на частни съдебни изпълнители, а не както до сега на публични, чиито такси са значително по-малки. Това става ясно от доклад на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

В него се споменава, че е взето решение да използва законовата възможност и на друг орган по принудителното изпълнение да събира публичните вземания, освен публичните изпълнители при НАП. Това щяло да увеличи събираемостта на глобите, които дълго време се въртяха около 30-те процента за година.

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на финансите и вътрешните работи председателят на КЧСИ Георги Дичев е мотивирал готовността на частните съдебни изпълнители да помогнат безвъзмездно на МВР и НАП, поемайки събирането на най-тежките случаи на неплатени глоби от нарушители. Идеята на Камарата на ЧСИ за засилване на превенцията спрямо нарушителите на пътя не е нова.

Гилдията неведнъж е обръщала вниманието и на институциите, и на обществото, че законът дава възможност на ЧСИ да събират публични вземания на държавата. Навременното изпълнение ще засили превенцията. В писмото до членовете на правителството се посочва, че ако при събирането на публични задължения от страна на публични изпълнители държавата прави разходи, т.е. всички добросъвестни данъкоплатци отново плащат сметката на недобросъвестните длъжници, партньорството с ЧСИ няма да струва нищо на бюджета и разходите ще се покриват само от нарушителите, пише Монитор.

По време на проведена кръгла маса в парламента още през 2017 г. представители на НАП съобщиха, че от общо 66,3 млн. лв. несъбрани глоби за пътни нарушения от началото на 2016 г. до края на 2017 г. - 34 млн. лева са предадени за принудително изпълнение. Над 40 процента от наложените глоби са за суми до 50 лв. Принудителното събиране на санкция от 50 лв. излиза на държавата около 300 лв. и отнема 3 години, ако се следват всички етапи на процедурата.

Междувременно в четвъртък шефът на Пътна полиция Росен Рапчев обяви, че по време на акция "Скорост“ са били установени 37 хил. нарушители. Това е станало в рамките само на седмица. Като причина да заловят толкова много нарушители той посочи, че разполагат с повече технически средства. Другата причина е човешкият фактор. Акцията ще продължава и тепърва. Рапчев поясни, че глобите ще се връчват на място. За миналата година връчените по този начин глоби са над 82 000. "През 2018 година между 25% и 30% се е повишило заплащането на глобите, което е сериозен ръст. Връчването е най-основният начин за въздействие върху нарушителите. Повечето от тях са на юридически лица. Гражданинът може да декларира в 14-дневен срок кой е реалният ползвател на автомобила през това време и трябва да се преиздаде електронният фиш“, обясни Росен Рапчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да дадат на ЧСИ и тези,които не си плащат таксите в блока -етажната собственост,щото домоуправителите не се оправят с тях.
0
 
 
Трябва да се забранят тези ЧСИ!!! Нали уж вече няма мутри в БГ!
+1
 
 
за нарушение засечено април, фишът по пощата дойде август...
+3
 
 
Всичко това е чудесно, ако човек изобщо знае за съществуването на глоба, която не е платил. Във фирмата се оказа, че има електронен фис от 2016г. за превишена скорост на една от служебните коли, който фиш по никакъв начин не е стигнал до нас. Обяснението от КАТ беше, че работели две системи, ама и двете работят, колкто да се каже, че ги има. Този фиш изскочи съвсем случайно при проверка в КАТ на място. В системата им за онлайн проверки нямаше нищо. И така излиза, че може да те дадат на ЧСИ без дори да знаеш че имаш някакво задължение?! Абсурдно е!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: