Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Вижте коя русенска сграда спечели наградата за "Сграда на годината"
Автор: Екип Ruse24.bg 13:03 / 13.12.2013Коментари (1)1191
©
25 награди бяха раздадени в тазгодишното дванадесето издание на конкурса "Сграда на годината" на 11 декември в София Ивент Център. На събитието присъстваха близо 400 гости - инвеститори, проектанти, представители на професионалните и браншови организации КАБ, САБ, КИИП, КСБ и др. 

Тази година събитието се проведе под патронажа на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране, а официални гости на церемонията бяха министрите Десислава Терзиева и проф. Иван Данов, които съпредседателстваха журито на конкурса.

"Журито беше изключително затруднено в избора си, тъй като кандидатурите са много силни", отбеляза министър Десислава Терзиева и допълни, че именно поради тази причина е взето решение част от участниците да бъдат наградени със специални отличия. 

Участниците поздрави и посланикът на Италия Марко Контичели, който отбеляза, че сред състезаващите се сгради две са проектирани от италиански екипи - Панидея (с арх.Раймондо Флакомио), проектанти на Вертиго Тауър София, и Lazzarini Pickering Architetti, проектанти на Sense Hotel Sofia.

Дванадесетото издание на конкурса "Сграда на годината" постави фокуса си върху категориите "Образование и спорт", "Културно-историческо наследство и сгради паметници на културата" и "Производствени и логистични сгради". 

Студентски център "Америка за България" в Благоевград получи първа награда в категория "Образование и спорт", а удостоени със специални отличия в същата категория са: Детски екостационар "Бели брези", София, Академична база - София на Европейския колеж по икономика и управление, Частна детска градина Кита, София, Учебна спортно-тренировъчна зала към ПУ "Паисий Хилендарски", Спортен комплекс - кв."Коматево" в Пловдив, Детски оздравителен лагер Черноморски и библиотечен център към Лесотехническия университет в София.

Две първи награди в категория "Производствени сгради" бяха присъдени на Завод за твърди лекарствени форми "Софарма" АД и на Предприятието за електро-компоненти за ниско и средно напрежение АББ в Пловдив. 

Специално отличие получи "Ричмарт - фабрика за мъжки костюми" в Русе.

В категория "Консервация и реставрация на културно-историческо наследство" награди получиха възстановения архитектурен ансамбъл "Цари Мали град" в с. Белчин и "Малката базилика" в Пловдив. 

Мултифункционалната сграда на Домко е носител на наградата в категория "Корпоративни и административни сгради", 
Наградата в категория "Търговски сграда" спечели "Парадайс център". 

Кардиологичен център и Диагностично-консултативен център - Сити Клиник спечели наградата в категория "Сгради - здравеопазване". Специална награда в същата категория получи СБАЛ по АГ "Надежда" в София.

В категория "Градски и ваканционни хотели и ваканционни комплекси" бяха наградени Интернационал Хотел Казино & Таур Суитс - Златни пясъци и Sence Hotel Sofia. 

Наградата в категория "Сгради със специално предназначение" отиде при Нова летищна контролна кула, летище София. 

Летище Варна-Терминал 2 получи награда в категорията "Градска среда-транспортна инфраструктура", България Мол бе награден в категория "Сгради с елементи на зелена архитектура". 

В категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение" победител стана Вертиго Тауър София, а специална награда взе Рекреация на сграда-паметник на културата - бул. "М.Луиза"58, София.

Наградата на публиката тази година спечели уникалният исторически комплекс Цари Мали град - реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. находящи се над с.Белчин, с изпълнител Главболгарстрой АД и инвеститор община Самоков.

Национаен конкурс "Сграда на Годината" инициира и благотворителни кампании "Вечните сгради на България" за възстановяване на знакови исторически сгради. През 2006-2008 беше възстановена сградата и стенописите на Боянската църква с участието на над 60 дарители - компании, финансови организации и частни лица.

През 2010 г. съвместно с Камарата на строителите в България беше проведена кампания и беше възстановен Музеят на Колю Фичето в Дряново. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Браво! Заслужени награди, особено първото място.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: